Trwa ładowanie...
d16l9mr
10-11-2017 10:22

Ciasto zebra z cukrem pudrem. Pyszny i prosty wypiek na podwieczorek

Przepis

Dwukolorowe, wyrośnięte i pyszne ciasto o wdzięcznej nazwie zebra to doskonała propozycja dla osób, które lubią niebanalne propozycje na deser. Warstwy jaśniejsze i ciemniejsze ciasto to zasługa odpowiedniego nakładania masy. Uda się każdemu i zachwyci gości.

d16l9mr
3.4
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka gazowanej wody
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel waniliowego aromatu do ciasta
  • masło i bułka tarta do przygotowania formy
  • cukier puder do dekoracji
Przepis

Przesiać do miski mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę - pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Do masy białkowej naprzemiennie dodawać mąkę z proszkiem, olej, wodę - po każdej porcji delikatnie wymieszać łyżką. Dodać aromat i ponownie wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej pozostałą część mąki. Przygotować okrągłą formę (ok. 26 cm średnicy), wysmarować ją masłem i obsypać bułką tartą. Masy nakładać warstwami. Najlepiej zacząć od dwóch łyżek jasnego ciasta, a następnie ciemnego i czynność tę powtarzamy aż wykorzystamy całość.

Piec 20 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 160 stopni C. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 40 minut. Pod koniec pieczenia wbić patyczek w ciasto, kiedy będzie suchy wypiek jest gotowy. Przestudzone lekko ciasto udekorować cukrem pudrem.

Polecamy wideo: ciasto bananowe

Ciasto zebra z cukrem pudrem. Pyszny i prosty wypiek na podwieczorek
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d16l9mr
d16l9mr
d16l9mr
d16l9mr
Więcej tematów
d16l9mr