Ciasto zebra z cukrem pudrem. Pyszny i prosty wypiek na podwieczorek
Dwukolorowe, wyrośnięte i pyszne ciasto o wdzięcznej nazwie zebra to doskonała propozycja dla osób, które lubią niebanalne propozycje na deser. Warstwy jaśniejsze i ciemniejsze ciasto to zasługa odpowiedniego nakładania masy. Uda się każdemu i zachwyci gości.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka gazowanej wody
- 1 szklanka oleju
- 3 szklanki mąki + 2 łyżki
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel waniliowego aromatu do ciasta
- masło i bułka tarta do przygotowania formy
- cukier puder do dekoracji
Przesiać do miski mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę - pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Do masy białkowej naprzemiennie dodawać mąkę z proszkiem, olej, wodę - po każdej porcji delikatnie wymieszać łyżką. Dodać aromat i ponownie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej pozostałą część mąki. Przygotować okrągłą formę (ok. 26 cm średnicy), wysmarować ją masłem i obsypać bułką tartą. Masy nakładać warstwami. Najlepiej zacząć od dwóch łyżek jasnego ciasta, a następnie ciemnego i czynność tę powtarzamy aż wykorzystamy całość.
Piec 20 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 160 stopni C. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 40 minut. Pod koniec pieczenia wbić patyczek w ciasto, kiedy będzie suchy wypiek jest gotowy. Przestudzone lekko ciasto udekorować cukrem pudrem.
Polecamy wideo: ciasto bananowe
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze