Trwa ładowanie...
d3y4qj5
d3y4qj5

Chrupiące naleśniki ze szpinakiem i fetą

Przepis

Naleśniki to jedno z ulubionych dań Polaków. Potrawa ta jest uniwersalna i można podać ją zarówno na śniadanie, jak i obiad, podwieczorek czy kolację. Wszystko zależy od dodatków i ilości. Na śniadanie lub obiad polecamy te w wersji wytrawnej.

4.5
(15 głosów)
Oceń:
d3y4qj5
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Chrupiące naleśniki ze szpinakiem i fetą
Fotolia
Składniki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju do ciasta
  • 450 ml wody gazowanej
  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • 400 g świeżego szpinaku (opcjonalnie mrożonego)
  • 2-3 małe ząbki czosnku
  • 100 g fety w kostce
  • masło klarowane do smażenia
  • pestki słonecznika do przybrania
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Mąkę przesiać do miski. W drugiej rozmącić jajka, a następnie połączyć je z łyżką oleju i szczyptą soli. Miksując, lub energicznie mieszając, dosypać mąkę i wlać wodę. Ciasto odstawić na 20 minut i w tym czasie przygotować farsz .Na łyżeczce masła podsmażyć rozgnieciony czosnek, a po chwili dodać szpinak. Gdy zmniejszy objętość, doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą (nie za dużo, bo sam ser feta jest słony). Pod koniec smażenia dodać kostki fety i zdjąć z ognia.

Na suchej patelni podprażyć pestki słonecznika, uważając, aby się nie przypaliły. Przełożyć je do miseczki. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć.

Z gotowego ciasta usmażyć na rozgrzanym maśle naleśniki. Na gotowe wykładać farsz (szpinak z czosnkiem, feta, boczek) i składać w koperty, a następnie ułożyć w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Gotowe wyłożyć na talerz i posypać pestkami.

Chrupiące naleśniki ze szpinakiem i fetą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

15
2
Share
d3y4qj5
d3y4qj5
d3y4qj5
d3y4qj5
d3y4qj5
d3y4qj5