Chrupiące naleśniki ze szpinakiem i fetą
Naleśniki to jedno z ulubionych dań Polaków. Potrawa ta jest uniwersalna i można podać ją zarówno na śniadanie, jak i obiad, podwieczorek czy kolację. Wszystko zależy od dodatków i ilości. Na śniadanie lub obiad polecamy te w wersji wytrawnej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju do ciasta
- 450 ml wody gazowanej
- 6 plasterków wędzonego boczku
- 400 g świeżego szpinaku (opcjonalnie mrożonego)
- 2-3 małe ząbki czosnku
- 100 g fety w kostce
- masło klarowane do smażenia
- pestki słonecznika do przybrania
- sól i pieprz do smaku
Mąkę przesiać do miski. W drugiej rozmącić jajka, a następnie połączyć je z łyżką oleju i szczyptą soli. Miksując, lub energicznie mieszając, dosypać mąkę i wlać wodę. Ciasto odstawić na 20 minut i w tym czasie przygotować farsz .Na łyżeczce masła podsmażyć rozgnieciony czosnek, a po chwili dodać szpinak. Gdy zmniejszy objętość, doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą (nie za dużo, bo sam ser feta jest słony). Pod koniec smażenia dodać kostki fety i zdjąć z ognia.
Na suchej patelni podprażyć pestki słonecznika, uważając, aby się nie przypaliły. Przełożyć je do miseczki. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć.
Z gotowego ciasta usmażyć na rozgrzanym maśle naleśniki. Na gotowe wykładać farsz (szpinak z czosnkiem, feta, boczek) i składać w koperty, a następnie ułożyć w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Gotowe wyłożyć na talerz i posypać pestkami.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze