Chlebki pita z kurczakiem i warzywami
Chlebki pita z kurczakiem to smakowity, a równocześnie bardzo prosty i szybki w wykonaniu przepis na bardzo pożywny posiłek. Jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Posmakuje każdemu. Wybór dodatków zależy jedynie od waszej wyobraźni... i stanu zaopatrzenia lodówki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- gotowe opakowanie chlebków pita
- 1/2 kg łopatki bez kości
- 1 pierś kurczaka
- 1 papryka dowolnego koloru (najlepiej czerwona lub żółta)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- słodka papryka w proszku
- wegeta
- sos sojowy ciemny
- oliwa
- Łopatkę opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na kawałeczki. To samo zrobić z piersią kurczaka. Cebulę pokroić w plastry.
- W misce układać warstwami: mięso - pokropić je sosem sojowym - cebula - mięso - aż do wyczerpania składników. Odstawić na 1/2 godziny.
- Na niewielkiej ilości oliwy rozgrzanej na patelni zrumienić wyjęte z marynaty mięso. Później dodać cebulę posiekaną w drobniejsze kawałki i zmiażdżony czosnek, również podsmażyć.
- Wlać sos pozostały z marynaty, dodać przyprawy, podlać wodą - dusić ok. 30-40 minut. Na 10 minut przed końcem duszenia dodać pokrojoną w paseczki, obraną ze skóry paprykę.
- Nadzieniem wypełniać chlebki pitta (można kupić w supermarketach), przygotowane według przepisu na opakowaniu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze