Aromatyczny gulasz z indyka. Pyszny i rozgrzewający
Delikatne mięso z indyka z warzywami oraz aromatycznymi przyprawami to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Na pewno każdemu zasmakuje. Mięso z indyka jest bardzo zdrowe, dlatego powinno regularnie gościć w naszym jadłospisie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- ½ kg fileta z indyka
- olej do smażenia
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 4 ogórki kiszone
- 500 g przecieru pomidorowego
- ½ szk. bulionu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, solę i smażę na rozgrzanym oleju.
- Cebulę, czosnek obieram, kroję na połówki. Marchew obieram, kroję w plasterki. Papryki myję, usuwam nasiona i kroję w paseczki. Ogórki kroję na mniejsze kawałki.
- Warzywa przekładam do blendera i miksuję 2 minuty. Przekładam do garnka, dodaję mięso, wlewam przecier pomidorowy, bulion, ziele angielskie, listki laurowe i doprawiam ziołami prowansalskimi, papryką słodką, cynamonem, cukrem, pieprzem oraz solą.
- Wszystko razem gotujemy 20 minut.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze