Zupa Mulligatawny. Indyjska zupa pełna aromatu
Mulligatawny to indyjska zupa z soczewicą i aromatycznymi przyprawami. Jest niezwykle esencjonalna i sycąca. Świetnie rozgrzewa, dlatego sprawdzi się jeszcze zanim na dobre zawita do nas wiosna.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- Soczewicę zalej zimną wodą i pozostaw do namoczenia na całą noc. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę. Świeży imbir, szalotki, papryczkę chili oraz czosnek posiekaj.
- Ziarna mielonej kolendry, łyżkę kuminu i mieszankę curry wrzuć na rozgrzany w garnku olej. Dodaj mięso z kurczaka, chilli, szalotki oraz imbir. Smaż przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Po upływie tego czasu dodaj czerwoną soczewicę. Całość zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut.
- Gotową zupę dopraw wyciśniętym sokiem z limonki i przed podaniem na stół posyp posiekaną natką kolendry.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze