Trwa ładowanie...
d2oh6no
06-03-2022 13:42

Zupa Mulligatawny. Indyjska zupa pełna aromatu

Przepis

Mulligatawny to indyjska zupa z soczewicą i aromatycznymi przyprawami. Jest niezwykle esencjonalna i sycąca. Świetnie rozgrzewa, dlatego sprawdzi się jeszcze zanim na dobre zawita do nas wiosna.

d2oh6no
4.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: from_my_point_of_view@yahoo.com
Składniki
  • 300 g filetów z kurczaka
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 limonka
  • 20 g świeżego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 szalotki
  • 1 łyżka kuminu
  • 1 łyżka zmielonych ziaren kolendry
  • 2 łyżki żółtego curry
  • 1 papryczka chili
  • 90 ml oleju
  • 1 pęczek natki kolendry
  • 1,2 l bulionu drobiowego
Przepis
  • Soczewicę zalej zimną wodą i pozostaw do namoczenia na całą noc. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę. Świeży imbir, szalotki, papryczkę chili oraz czosnek posiekaj.
  • Ziarna mielonej kolendry, łyżkę kuminu i mieszankę curry wrzuć na rozgrzany w garnku olej. Dodaj mięso z kurczaka, chilli, szalotki oraz imbir. Smaż przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Po upływie tego czasu dodaj czerwoną soczewicę. Całość zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut.
  • Gotową zupę dopraw wyciśniętym sokiem z limonki i przed podaniem na stół posyp posiekaną natką kolendry.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa Mulligatawny. Indyjska zupa pełna aromatu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2oh6no
d2oh6no
d2oh6no
d2oh6no
Więcej tematów
d2oh6no