Trwa ładowanie...
dtjboc0
25-11-2017 19:16

Kuchnia z 1000 i jednej nocy. Chutney figowy

Przepis

Chutney, czyli gęsty sos z wyczuwalnymi kawałkami składników, to konkurencja dla dobrze znanych polskich przetworów. Dodatek przygotowany ze świeżych fig idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, można smarować nim placki, naleśniki, a nawet pieczywo.

dtjboc0
5.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 12 świeżych fig (lub 2 puszki fig w syropie)
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 czubate łyżki surowego kakao
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki zmielonego cynamonu, czerwonego pieprzu, gałki muszkatołowej, imbiru i goździków
  • sok z 1 limonki
Przepis

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wsypujemy przyprawy, dokładnie je mieszając i pilnując, żeby się nie przypaliły. Kiedy zaczną pachnieć, dodajemy ocet balsamiczny i pokrojone figi (możemy pokroić w plastry lub w cienkie półksiężyce), po czym delikatnie mieszamy, tak by zostały dokładnie obtoczone przez przyprawy. Całość dusimy na możliwie najmniejszym ogniu, od czasu do czasu mieszając i nie pozwalając figom przylgnąć do dna patelni. Jeśli zaczną przywierać, podlewamy je odrobiną wody. Gdy zauważymy, że figi są już miękkie i rozpadają się, dodajemy miód, kakao i sok wyciśnięty z limonki. Mieszamy wszystko i dusimy jeszcze ok. 15 minut. Składniki powinny dobrze się połączyć, by powstała gęsta, jednolita masa.

Kuchnia z 1000 i jednej nocy. Chutney figowy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
Więcej tematów
dtjboc0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj