Trwa ładowanie...
d3vpkya
d3vpkya

Kuchnia z 1000 i jednej nocy. Chutney figowy

Przepis

Chutney, czyli gęsty sos z wyczuwalnymi kawałkami składników, to konkurencja dla dobrze znanych polskich przetworów. Dodatek przygotowany ze świeżych fig idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, można smarować nim placki, naleśniki, a nawet pieczywo.

4.0
(3 głosy)
Oceń:
d3vpkya
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Kuchnia z 1000 i jednej nocy. Chutney figowy
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Kuchnia z 1000 i jednej nocy. Chutney figowy
Składniki
  • 12 świeżych fig (lub 2 puszki fig w syropie)
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 czubate łyżki surowego kakao
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki zmielonego cynamonu, czerwonego pieprzu, gałki muszkatołowej, imbiru i goździków
  • sok z 1 limonki
Przepis

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wsypujemy przyprawy, dokładnie je mieszając i pilnując, żeby się nie przypaliły. Kiedy zaczną pachnieć, dodajemy ocet balsamiczny i pokrojone figi (możemy pokroić w plastry lub w cienkie półksiężyce), po czym delikatnie mieszamy, tak by zostały dokładnie obtoczone przez przyprawy. Całość dusimy na możliwie najmniejszym ogniu, od czasu do czasu mieszając i nie pozwalając figom przylgnąć do dna patelni. Jeśli zaczną przywierać, podlewamy je odrobiną wody. Gdy zauważymy, że figi są już miękkie i rozpadają się, dodajemy miód, kakao i sok wyciśnięty z limonki. Mieszamy wszystko i dusimy jeszcze ok. 15 minut. Składniki powinny dobrze się połączyć, by powstała gęsta, jednolita masa.

d3vpkya
Kuchnia z 1000 i jednej nocy. Chutney figowy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d3vpkya
d3vpkya

d3vpkya
d3vpkya
d3vpkya