Trwa ładowanie...
d3t7axm

Kuchnia indyjska

iStock
Źródło: iStock

Kuchnia indyjska cechuje się różnorodnością, bogactwem przypraw i smaków. Każda z grup etnicznych zamieszkujących Indie posiada własne tradycje kulinarne, przechodzące z pokolenia na pokolenie. Nie bez znaczenia w kuchni indyjskiej pozostaje zróżnicowanie religijne na terenie kraju. 80 proc. mieszkańców wyznaje hinduizm, natomiast 14 proc. to muzułmanie. W zależności od klimatu i religii panującej na danym terenie, możemy tam spotkać różne dania.

Wspólne dla wszystkich dań indyjskich są przyprawy: chili, imbir, pieprz, czarnuszka, kozieradka, kurkuma, czosnek, kmin rzymski czy anyż. Oprócz przypraw, charakterystyczne jest stosowanie w tej kuchni dużej ilości warzyw. Warto zauważyć, że przyprawy te mają właściwości zdrowotne. Badania dowodzą, że dzięki tej diecie Hindusi są bardziej odporni na nowotwory niż mieszkańcy wysoko rozwiniętych krajów.

Na północy kraju, gdzie panuje chłodny klimat i widoczne są wpływy islamu, zwykle jada się potrawy w gęstych, zawiesistych sosach. Tam też częściej można spotkać dania mięsne, głównie zawierające drób, jagnięcinę, baraninę i mięso kozie. Daniom tym głównie towarzyszy pszenny placek - ćapatti, którym nabiera się sos. Charakterystyczne dla północy jest również pieczone w piecu tanduri mięso. Sprawia to, że kuchnia północno-indyjska jest bardziej treściwa i ciężkostrawna.

Południe jest szczególnie atrakcyjne dla wegetarianów i wegan. Ze względów religijnych jedna trzecia społeczeństwa nie jada mięsa, zastępując je roślinami strączkowymi. Dania zawierają więc soczewice, groch, ciecierzycę i fasolę. Południe też słynie ze szczególnie ostrej kuchni. Potrawy zaprawiane są jogurtem lub mlekiem kokosowym, a dodatkiem do nich jest również jogurt, podawany obok, zwany pachami, który ma za zadanie złagodzić ostrość głównego dania. Na śniadanie zwykle jada się tam naleśniki z mąki ryżowej – dosa czy różnego rodzaju placki, podawane z dodatkiem chutney (ostro-kwaśny lub słodki sos, np. z kokosa) i sambar (ostry bulion z przyprawami i soczewicą). Posiłek Hindusi kończą słodką kawą z mlekiem.

d3t7axm
d3t7axm
d3t7axm
Więcej tematów
d3t7axm

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj