Trwa ładowanie...
ddb569o
ddb569o

Kuchnia indyjska

Kuchnia indyjska cechuje się różnorodnością, bogactwem przypraw i smaków. Przepisy kuchni indyjskiej iStock
Kuchnia indyjska cechuje się różnorodnością, bogactwem przypraw i smaków. Przepisy kuchni indyjskiej

Kuchnia indyjska cechuje się różnorodnością, bogactwem przypraw i smaków. Każda z grup etnicznych zamieszkujących Indie posiada własne tradycje kulinarne, przechodzące z pokolenia na pokolenie. Nie bez znaczenia w kuchni indyjskiej pozostaje zróżnicowanie religijne na terenie kraju. 80 proc. mieszkańców wyznaje hinduizm, natomiast 14 proc. to muzułmanie. W zależności od klimatu i religii panującej na danym terenie, możemy tam spotkać różne dania.

Wspólne dla wszystkich dań indyjskich są przyprawy: chili, imbir, pieprz, czarnuszka, kozieradka, kurkuma, czosnek, kmin rzymski czy anyż. Oprócz przypraw, charakterystyczne jest stosowanie w tej kuchni dużej ilości warzyw. Warto zauważyć, że przyprawy te mają właściwości zdrowotne. Badania dowodzą, że dzięki tej diecie Hindusi są bardziej odporni na nowotwory niż mieszkańcy wysoko rozwiniętych krajów.

Na północy kraju, gdzie panuje chłodny klimat i widoczne są wpływy islamu, zwykle jada się potrawy w gęstych, zawiesistych sosach. Tam też częściej można spotkać dania mięsne, głównie zawierające drób, jagnięcinę, baraninę i mięso kozie. Daniom tym głównie towarzyszy pszenny placek - ćapatti, którym nabiera się sos. Charakterystyczne dla północy jest również pieczone w piecu tanduri mięso. Sprawia to, że kuchnia północno-indyjska jest bardziej treściwa i ciężkostrawna.

Południe jest szczególnie atrakcyjne dla wegetarianów i wegan. Ze względów religijnych jedna trzecia społeczeństwa nie jada mięsa, zastępując je roślinami strączkowymi. Dania zawierają więc soczewice, groch, ciecierzycę i fasolę. Południe też słynie ze szczególnie ostrej kuchni. Potrawy zaprawiane są jogurtem lub mlekiem kokosowym, a dodatkiem do nich jest również jogurt, podawany obok, zwany pachami, który ma za zadanie złagodzić ostrość głównego dania. Na śniadanie zwykle jada się tam naleśniki z mąki ryżowej – dosa czy różnego rodzaju placki, podawane z dodatkiem chutney (ostro-kwaśny lub słodki sos, np. z kokosa) i sambar (ostry bulion z przyprawami i soczewicą). Posiłek Hindusi kończą słodką kawą z mlekiem.

ddb569o

ddb569o
ddb569o
ddb569o