Trwa ładowanie...
d38cte9
oprac. Katarzyna Gileta
21-12-2019 19:16

Zupa kurkowa

Przepis

Zupa kurkowa jest bardzo delikatna i mimo dodatku grzybów - niezbyt ciężkostrawna. Zupę koniecznie musimy zrobić ze świeżych kurek, wtedy będzie najsmaczniejsza.

d38cte9
4.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Składniki
  • 0,5 kg świeżych kurek
  • 4-5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1/3 szkl. śmietany 18 proc.
  • 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki świeżego soku z marchwi
  • do smaku: sól i pieprz mielony
  • do posypania: posiekana natka pietruszki
Przepis

Kurki dokładnie oczyścić, opłukać, większe pokroić.
Na patelni rozpuścić masło, zeszklić na nim posiekaną drobno cebulę, dodać grzyby, dusić 10 min.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać w garnku wywarem, dodać grzyby, gotować kilka minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i szczypta soli, zahartować niewielką ilością zupy, wlać do garnka, dodać sok marchwiowy, zagotować, doprawić solą i pieprzem.
Podawać posypaną natką pietruszki.
Dodanie świeżego soku marchwiowego powoduję, że zupa ma śliczny kolor i doskonały, lekko słodkawy smak.

Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa kurkowa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d38cte9

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d38cte9
d38cte9
d38cte9
d38cte9
Więcej tematów
d38cte9