Zupa kurkowa
Zupa kurkowa jest bardzo delikatna i mimo dodatku grzybów - niezbyt ciężkostrawna. Zupę koniecznie musimy zrobić ze świeżych kurek, wtedy będzie najsmaczniejsza.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 0,5 kg świeżych kurek
- 4-5 średniej wielkości ziemniaków
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 1 litr wywaru warzywnego
- 1/3 szkl. śmietany 18 proc.
- 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
- 0,5 szklanki świeżego soku z marchwi
- do smaku: sól i pieprz mielony
- do posypania: posiekana natka pietruszki
Kurki dokładnie oczyścić, opłukać, większe pokroić.
Na patelni rozpuścić masło, zeszklić na nim posiekaną drobno cebulę, dodać grzyby, dusić 10 min.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać w garnku wywarem, dodać grzyby, gotować kilka minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i szczypta soli, zahartować niewielką ilością zupy, wlać do garnka, dodać sok marchwiowy, zagotować, doprawić solą i pieprzem.
Podawać posypaną natką pietruszki.
Dodanie świeżego soku marchwiowego powoduję, że zupa ma śliczny kolor i doskonały, lekko słodkawy smak.
Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze