Trwa ładowanie...
d1h7ynm
21-12-2019 19:16

Zupa kurkowa

Przepis

Zupa kurkowa jest bardzo delikatna i mimo dodatku grzybów - niezbyt ciężkostrawna. Zupę koniecznie musimy zrobić ze świeżych kurek, wtedy będzie najsmaczniejsza.

d1h7ynm
4.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Składniki
  • 0,5 kg świeżych kurek
  • 4-5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1/3 szkl. śmietany 18 proc.
  • 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki świeżego soku z marchwi
  • do smaku: sól i pieprz mielony
  • do posypania: posiekana natka pietruszki
Przepis

Kurki dokładnie oczyścić, opłukać, większe pokroić.
Na patelni rozpuścić masło, zeszklić na nim posiekaną drobno cebulę, dodać grzyby, dusić 10 min.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać w garnku wywarem, dodać grzyby, gotować kilka minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i szczypta soli, zahartować niewielką ilością zupy, wlać do garnka, dodać sok marchwiowy, zagotować, doprawić solą i pieprzem.
Podawać posypaną natką pietruszki.
Dodanie świeżego soku marchwiowego powoduję, że zupa ma śliczny kolor i doskonały, lekko słodkawy smak.

Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa kurkowa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1h7ynm
d1h7ynm
d1h7ynm
d1h7ynm
Więcej tematów
d1h7ynm