Aromatyczna zupa ze świeżych maślaków. Palce lizać
Zupa z maślaków to doskonała propozycja na obiad. pachnie grzybami, świeżymi warzywami i natką pietruszki. Jest delikatna, gęsta i aromatyczna,pp prostu doskonała. Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
ok. 60 dag świeżych maślaków
- 2 marchewki
- 2 łyżki masła
- 1 średnia cebula
- liść laurowy
- kilka ziarenek pieprzu
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- zielona pietruszka
- makaron do podania
Przepis
- Maślaki czyścimy, płuczemy a następnie kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wrzucamy masło, dorzucamy cebule i chwilę smażymy. Następnie dodajemy wszystkie grzyby i smażymy je do momentu, aż zmiękną, a większość wody wyparuje,
- Doprawiamy solą i pieprzem. Do garnka wlewamy ok. 2 szklanki wody, dorzucamy obraną i pokrojoną w plastry marchew, liść laurowy, ziarenka pieprzu i gotujemy kilka minut, dodajemy grzyby, Dolewamy tyle wody, ile nam odpowiada.
- Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, a na końcu zaprawiamy śmietaną wcześniej wymieszaną z łyżką gorącej zupy.
- Podajemy z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Posypujemy posiekaną pietruszką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl