Trwa ładowanie...
d4ce3ys
oprac. Katarzyna Gileta

Aromatyczna zupa ze świeżych maślaków. Palce lizać

Przepis

Zupa z maślaków to doskonała propozycja na obiad. pachnie grzybami, świeżymi warzywami i natką pietruszki. Jest delikatna, gęsta i aromatyczna,pp prostu doskonała. Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem.

d4ce3ys
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Radość kipiąca uśmiechem
Źródło: Radość kipiąca uśmiechem
Składniki

ok. 60 dag świeżych maślaków

  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • zielona pietruszka
  • makaron do podania
Przepis
  • Maślaki czyścimy, płuczemy a następnie kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wrzucamy masło, dorzucamy cebule i chwilę smażymy. Następnie dodajemy wszystkie grzyby i smażymy je do momentu, aż zmiękną, a większość wody wyparuje,
  • Doprawiamy solą i pieprzem. Do garnka wlewamy ok. 2 szklanki wody, dorzucamy obraną i pokrojoną w plastry marchew, liść laurowy, ziarenka pieprzu i gotujemy kilka minut, dodajemy grzyby, Dolewamy tyle wody, ile nam odpowiada.
  • Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, a na końcu zaprawiamy śmietaną wcześniej wymieszaną z łyżką gorącej zupy.
  • Podajemy z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Posypujemy posiekaną pietruszką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Aromatyczna zupa ze świeżych maślaków. Palce lizać
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d4ce3ys

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ce3ys
d4ce3ys
d4ce3ys
d4ce3ys
Więcej tematów
d4ce3ys