Aromatyczna zupa ze świeżych maślaków. Palce lizać
Zupa z maślaków to doskonała propozycja na obiad. pachnie grzybami, świeżymi warzywami i natką pietruszki. Jest delikatna, gęsta i aromatyczna,pp prostu doskonała. Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Maślaki czyścimy, płuczemy a następnie kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wrzucamy masło, dorzucamy cebule i chwilę smażymy. Następnie dodajemy wszystkie grzyby i smażymy je do momentu, aż zmiękną, a większość wody wyparuje,
- Doprawiamy solą i pieprzem. Do garnka wlewamy ok. 2 szklanki wody, dorzucamy obraną i pokrojoną w plastry marchew, liść laurowy, ziarenka pieprzu i gotujemy kilka minut, dodajemy grzyby, Dolewamy tyle wody, ile nam odpowiada.
- Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, a na końcu zaprawiamy śmietaną wcześniej wymieszaną z łyżką gorącej zupy.
- Podajemy z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Posypujemy posiekaną pietruszką.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze