Zupa grzybowa z ziemniakami. Warto się skusić
Nie ma nic lepszego niż talerz aromatycznej zupy z leśnych grzybów. Zupa jest pyszna, sycąca i obłędnie pachnie. Przepis poleca Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 500 g świeżych leśnych grzybów – u mnie podgrzybki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 średnia cebula
- 3 średnie ziemniaki
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól i pieprz do smaku
- do podania: szczypiorek, koper, natka pietruszki, śmietana kremówka
- Grzyby dokładnie czyścimy i wycieramy wilgotnym papierem kuchennym. Większe kroimy.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w sporą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Na patelnię wkładamy klarowane masło i cebulę, delikatnie podsmażamy. Dodajemy grzyby i smażymy na średnim ogniu 10 minut mieszajac drewnianą łopatką.
- W tym samym czasie wlewamy bulion do garnka, dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy 15 minut.
- Następnie dodajemy wszystko z patelni, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu kolejne 15 minut.
- Próbujemy zupę i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
- Podajemy posypaną szczypiorkiem, koprem lub natką. Z kleksem śmietany lub bez.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze