Trwa ładowanie...
da7igi0
Anna Kamińska
26-10-2020 10:42

Zupa grzybowa z ziemniakami. Warto się skusić

Przepis

Nie ma nic lepszego niż talerz aromatycznej zupy z leśnych grzybów. Zupa jest pyszna, sycąca i obłędnie pachnie. Przepis poleca Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".

da7igi0
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Kuchennynmi drzwiami
Źródło: Kuchennynmi drzwiami
Składniki
  • 500 g świeżych leśnych grzybów – u mnie podgrzybki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 średnia cebula
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: szczypiorek, koper, natka pietruszki, śmietana kremówka
Przepis
  • Grzyby dokładnie czyścimy i wycieramy wilgotnym papierem kuchennym. Większe kroimy.
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w sporą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  • Na patelnię wkładamy klarowane masło i cebulę, delikatnie podsmażamy. Dodajemy grzyby i smażymy na średnim ogniu 10 minut mieszajac drewnianą łopatką.
  • W tym samym czasie wlewamy bulion do garnka, dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy 15 minut.
  • Następnie dodajemy wszystko z patelni, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu kolejne 15 minut.
  • Próbujemy zupę i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
  • Podajemy posypaną szczypiorkiem, koprem lub natką. Z kleksem śmietany lub bez.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa grzybowa z ziemniakami. Warto się skusić
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
da7igi0

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
da7igi0
da7igi0
da7igi0
da7igi0
Więcej tematów
da7igi0