Zapiekanka ryżowa z mięsem. Zawsze się udaje
Jeśli nie macie pomysłu na obiad, przygotujcie zapiekankę. Możecie wykorzystać ulubione składniki. Zapiekanki są smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu. Przepis na zapiekankę z ryżem i mięsem pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 25 dag ryżu basmati
- 2 łyżki majonezu
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- sól, pieprz kolorowy
- 4 połówki marynowanej papryki
- 4 ogórki konserwowe
- 2 cebule
- 1,5 szklanki passaty pomidorowej lub puszka pomidorów krojonych z zalewą
- 25 dag sera żółtego
- ok. 4 łyżki oleju
- Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Filet myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, solimy, pieprzymy i smażymy na łyżce oleju do miękkości.
- Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub masłem. Dno wykładamy ryżem, ugniatając łyżką. Po wierzchu smarujemy majonezem. Następnie wykładamy podsmażone mięso. Na mięso wylewamy passate.
- Paprykę i ogórki kroimy w plasterki lub paseczki. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy ją na rumiano. Kolejno wykładamy paprykę, posypujemy podsmażoną cebulą a następnie pokrojone ogórki. Żółty ser ścieramy na grubych oczkach i posypujemy wierzch.
- Formę przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 30 min. w temp. 180 C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze