Trwa ładowanie...
d319a7s
04-03-2017 12:08

Wyciskane maślane ciasteczka z makiem

Przepis

Kruche ciasteczka to jeden z najprostszych przepisów na coś słodkiego do herbaty lub kawy. Do ich przygotowania przyda się maszynka do mięsa - ze specjalną nakładką uzyskamy charakterystyczny kształt wypieków. Opcjonalnie można użyć większej szprycy.

d319a7s
4.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Shutterstock
Źródło: Shutterstock
Składniki
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 50 g cukru białego
  • 50 g cukru brązowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki maku
Przepis

Masło utrzeć z cukrem, a następnie do masy dodać żółtka i jajko. Całość miksować na niższych obrotach lub energicznie mieszać, aż składniki połączą się. Do drugiego naczynia przesiać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Suche składniki stopniowo dodawać do maślano-jajecznej masy. Na koniec dodać 2 łyżki maku i wymieszać. Gotowa masa powinna być zwarta i gładka. Ciasto wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Do maszynki do ciasta nałożyć nakładkę do ciasta. Ciasto mielić, uzyskując kawałki w wybranym kształcie, które należy ułożyć na blasze. Piec ok. 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Pod koniec pieczenia posypać makiem wierzch. Gotowe ciasteczka studzić na kratce.

Wyciskane maślane ciasteczka z makiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d319a7s
d319a7s
d319a7s
d319a7s
Więcej tematów
d319a7s