Wyciskane maślane ciasteczka z makiem
Kruche ciasteczka to jeden z najprostszych przepisów na coś słodkiego do herbaty lub kawy. Do ich przygotowania przyda się maszynka do mięsa - ze specjalną nakładką uzyskamy charakterystyczny kształt wypieków. Opcjonalnie można użyć większej szprycy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 200 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 50 g cukru białego
- 50 g cukru brązowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki maku
Masło utrzeć z cukrem, a następnie do masy dodać żółtka i jajko. Całość miksować na niższych obrotach lub energicznie mieszać, aż składniki połączą się. Do drugiego naczynia przesiać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Suche składniki stopniowo dodawać do maślano-jajecznej masy. Na koniec dodać 2 łyżki maku i wymieszać. Gotowa masa powinna być zwarta i gładka. Ciasto wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Do maszynki do ciasta nałożyć nakładkę do ciasta. Ciasto mielić, uzyskując kawałki w wybranym kształcie, które należy ułożyć na blasze. Piec ok. 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Pod koniec pieczenia posypać makiem wierzch. Gotowe ciasteczka studzić na kratce.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze