WP

Śliwki w koszulkach według nietypowej receptury z 1913 roku. Sezonowy deser - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie kuchenny kredens
Podziel się

Wszyscy znają jabłka smażone w cieście. A co powiecie na śliwki? Przepis na ten pyszny i szybki deser z sezonowymi owocami znalazła w przedwojennym źródle autorka bloga "Kuchenny kredens".

Składniki
  • ok. 400 g śliwek (suszonych lub świeżych)
  • 1 ½ szkl mąki
  • 1 szkl białego wina
  • 100 g masła
  • 1/3 szkl cukru pudru
  • 3 białka
  • cynamon
  • smalec lub olej do smażenia
Przepis

Z mąki odmierzyć połowę i razem z masłem zrumienić w rondelku. Zdjąć z ognia, dodać resztę mąki, cukier i cały czas mieszając – stopniowo dolewać wino tak by w cieście nie było grudek. Po uzyskaniu jednolitego ciasta (gęstszego niż ciasto naleśnikowe) odstawić do całkowitego wystudzenia. W tym czasie świeże śliwki umyć i pozbawić pestek. Najwygodniej jest owoce przekroić na pół ale można spróbować również i z całymi owocami. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z resztą ciasta starając się jak najmniej uszkodzić jego strukturę.
Na głębokiej patelni lub w rondelku o grubym dnie rozgrzać smalec lub olej. Polówki lub całe owoce obtaczać dokładnie w cieście i smażyć kilka minut z każdej strony aż nabiorą rumianego koloru. Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem lub z sosem waniliowym.

Zobacz też przepis na tartę z jabłkami

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP