Pyszne, domowe czekoladki na Dzień Matki
Każda mama jest wyjątkowa, dlatego w dniu jej święta podaruj mamie wyjątkowy prezent. Najlepiej przygotowany własnoręcznie – takie podarunki cieszą najbardziej. Dlatego mamy dla was przepis na domowej roboty czekoladki, które przygotujesz bez użycia specjalnej foremki. Mama będzie zachwycona!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 130 g wafelków z nadzieniem,
- 150 g orzechów laskowych lub migdałów,
- 200 g kremu czekoladowego,
- 250 g czekolady,
- szczypta soli,
- do dekoracji: wiórki kokosowe, rozdrobnione orzechy, kakao, kolorowe posypki.
Aby obrać migdały, zalej je wrzątkiem i odstawiam na 10-15 min. Kiedy skórka jest pomarszczona, odlej wodę i obierz migdały ze skórki. Jeśli wybierzesz orzechy laskowe, podpiecz je w temp. 160-180 st. przez kilka minut w piekarniku, następnie wystudź. Kiedy nie będą już parzyć, weź w dłoń 5-7 orzeszków i potrzyj je o siebie – skórka powinna zejść bez problemu. Teraz wrzuć je do blendera lub młynka i kilkukrotnie włącz urządzenia na kilka sekund. Orzechy muszą być rozdrobnione, nie zmielone na wiór. Teraz pokrusz wafelki, wrzuć je do miski, dodaj orzechy i niewielką szczyptę soli, krem czekoladowy i wszystko dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj kulki (zwilż dłonie – masa nie będzie się do nich kleić). Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (lub mikrofali) i obtaczaj w niej pralinki, a następnie posyp wiórkami, orzechami, kakao lub kolorowymi posypkami. Gotowe! Teraz poczekaj, aż czekolada zastygnie i włóż je do ozdobnego pudełeczka lub malutkich papilotek i podaruj mamie. Będzie zachwycona!
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze