Schab w cieście francuskim z jabłkami
Szukacie pomysłu na świąteczną mięsną pieczeń? Proponujemy soczysty schab z jabłkami pieczony w cieście francuskim. Goście będą zachwyceni.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- Mięso natrzeć solą, pieprzem i obsmażyć na połowie smalcu, wlać bulion i dusić 10 min.
- Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny, posypać majerankiem i podsmażyć na rumiano na pozostałym smalcu.
- Ciasto rozwinąć, ułożyć na natłuszczonej i wysypanej tartą bułką blasze.
- Na cieście położyć mięso, posmarować białkiem, obłożyć połową jabłek, zawinąć i dokładnie zlepić brzegi. Wierzch ciasta naciąć, posmarować rozmąconymi żółtkami. Resztę jabłek ułożyć w brytfannie wokół mięsa. Piec 50 minut w temp. 230 st. C.
- Pieczeń pokroić w plastry. Podawać z ziemniakami oraz pieczonymi jabłkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze