Schab pod pierzynką z warzyw i mozzarelli

Przygotowany w ten sposób schab pod pierzynką jest bardzo miękki i delikatny. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje w towarzystwie ziemniaczanego puree i surówki z kapusty pekińskiej.

Schab pod pierzynką z warzyw i mozzarelliSchab pod pierzynką z warzyw i mozzarelli

Składniki

  • 5 plastrów schabu
  • 200 g włoszczyzny krojonej w paski
  • 1 opakowanie sera mozzarella
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • olej do smażenia
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Przepis

Schab myjemy, rozbijamy poszczególne plastry, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy plastry schabu z obu stron na złoty kolor.

Przepis

W rondelku rozgrzewamy masło klarowane i wsypujemy zmrożoną włoszczyznę. Warzywa podsmażamy chwilę aż zmiękną i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Przepis

Całość mieszamy i nakładamy, np. łyżką, na podsmażone plastry schabu. Na wierzch dodajemy pokrojoną w plastry mozzarellę.

Przepis

Patelnię przykrywamy i zmniejszamy ogień na minimalny. Kiedy mozzarella się roztopi, danie będzie gotowe.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności