Schab pod pierzynką z warzyw i mozzarelli

Przygotowany w ten sposób schab pod pierzynką jest bardzo miękki i delikatny. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje w towarzystwie ziemniaczanego puree i surówki z kapusty pekińskiej.

Schab pod pierzynką z warzyw i mozzarelliSchab pod pierzynką z warzyw i mozzarelli

Składniki

  • 5 plastrów schabu
  • 200 g włoszczyzny krojonej w paski
  • 1 opakowanie sera mozzarella
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • olej do smażenia
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Przepis

Schab myjemy, rozbijamy poszczególne plastry, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy plastry schabu z obu stron na złoty kolor.

Przepis

W rondelku rozgrzewamy masło klarowane i wsypujemy zmrożoną włoszczyznę. Warzywa podsmażamy chwilę aż zmiękną i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Przepis

Całość mieszamy i nakładamy, np. łyżką, na podsmażone plastry schabu. Na wierzch dodajemy pokrojoną w plastry mozzarellę.

Przepis

Patelnię przykrywamy i zmniejszamy ogień na minimalny. Kiedy mozzarella się roztopi, danie będzie gotowe.

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny