Schab pod pierzynką z warzyw i mozzarelli
Przygotowany w ten sposób schab pod pierzynką jest bardzo miękki i delikatny. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje w towarzystwie ziemniaczanego puree i surówki z kapusty pekińskiej.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Schab myjemy, rozbijamy poszczególne plastry, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy plastry schabu z obu stron na złoty kolor.
Przepis
W rondelku rozgrzewamy masło klarowane i wsypujemy zmrożoną włoszczyznę. Warzywa podsmażamy chwilę aż zmiękną i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Przepis
Całość mieszamy i nakładamy, np. łyżką, na podsmażone plastry schabu. Na wierzch dodajemy pokrojoną w plastry mozzarellę.
Przepis
Patelnię przykrywamy i zmniejszamy ogień na minimalny. Kiedy mozzarella się roztopi, danie będzie gotowe.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl