Sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem
Sałatka nicejska to jedna z najsmaczniejszych sałatek kuchni francuskiej. Do podstawowych składników należą sałata rzymska, pomidory, tuńczyk, jajka, fasolka szparagowa, czarne oliwki i fileciki anchois. Do tego sos na bazie musztardy i oliwy. Sałatka nicejska jest kolorowa i pyszna. Jak ją przygotować?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Na sos:
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 100 ml oliwy extra virgin
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- Fasolkę ugotuj al dente. Jajka gotuj przez 4 minuty, na półtwardo. Po ugotowaniu przełóż je do miski z lodem - dzięki temu zatrzymasz gotowanie i żółtko pozostanie lekko płynne.
- Z pomidorów zdejmij skórkę i pokrój je na ćwiartki. Sałatę umyj, porozrywaj liście (ale nie krój!), ułóż na dużym talerzu, na nich pomidory, jajka, fasolkę i przepłukane pod bieżącą wodą fileciki anchois.
- Posyp drobno posiekaną natką pietruszki. Przygotuj sos - wymieszaj ocet z oliwą, musztardą, roztartym i posiekanym drobno czosnkiem oraz solą i pieprzem. Tuńczyka dopraw solą i pieprzem i grilluj na patelni po 1-2 minuty z każdej strony, tak by pozostał różowy w środku.
- Na sałacie ułóż steki i całość polej sosem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze