Trwa ładowanie...
d3ehoy6
16-04-2021 12:11

Sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem

Przepis

Sałatka nicejska to jedna z najsmaczniejszych sałatek kuchni francuskiej. Do podstawowych składników należą sałata rzymska, pomidory, tuńczyk, jajka, fasolka szparagowa, czarne oliwki i fileciki anchois. Do tego sos na bazie musztardy i oliwy. Sałatka nicejska jest kolorowa i pyszna. Jak ją przygotować?

d3ehoy6
4.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 2 cienkie steki ze świeżego tuńczyka
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 jaja od kur z wolnego wybiegu
  • 4 pomidory
  • 8 filecików anchois
  • 12 czarnych oliwek (z pestką)
  • 1 sałata rzymska lub gotowy miks sałat
  • kilka gałązek pietruszki
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 100 ml oliwy extra virgin
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
Przepis
  • Fasolkę ugotuj al dente. Jajka gotuj przez 4 minuty, na półtwardo. Po ugotowaniu przełóż je do miski z lodem - dzięki temu zatrzymasz gotowanie i żółtko pozostanie lekko płynne.
  • Z pomidorów zdejmij skórkę i pokrój je na ćwiartki. Sałatę umyj, porozrywaj liście (ale nie krój!), ułóż na dużym talerzu, na nich pomidory, jajka, fasolkę i przepłukane pod bieżącą wodą fileciki anchois.
  • Posyp drobno posiekaną natką pietruszki. Przygotuj sos - wymieszaj ocet z oliwą, musztardą, roztartym i posiekanym drobno czosnkiem oraz solą i pieprzem. Tuńczyka dopraw solą i pieprzem i grilluj na patelni po 1-2 minuty z każdej strony, tak by pozostał różowy w środku.
  • Na sałacie ułóż steki i całość polej sosem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ehoy6
d3ehoy6
d3ehoy6
d3ehoy6
Więcej tematów
d3ehoy6