Trwa ładowanie...
d3qi7g8
Natalia Kudela

Przepyszny sernik chałwowy. Prosty przepis na Wielkanoc

Przepis

Pyszny i kremowy sernik z chałwą może stać się przebojem świątecznego stołu. Jest nieziemsko smaczny wilgotny i waniliowy. Na jego widok cieknie ślinka. Sernik chałwowy ma jeszcze jedną zaletę - jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Wypróbujcie przepis Natalii, autorki bloga "Mała Cukierenka".

d3qi7g8
3.2
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki

Spód:

  • 250 g kakaowych herbatników (można również użyć naturalnych)
  • 90-100 g masła – roztopionego, ostudzonego

Masa serowa:

  • 1 kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka)
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 4 duże jajka
  • 200 g jogurtu typu greckiego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej (około 65 g)
  • 300 g pokruszonej chałwy (użyłam waniliowej)

Polewa:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 36 proc.
  • 300 g pokruszonej chałwy
  • troszkę chałwy do posypania (niekoniecznie)
Przepis
  • Spód: do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować na piasek. Okruchy przesypać do miski, wlać roztopione masło, wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć. Wielkości tortownicy 25 cm lub 24 cm, ale z brzegiem 8 cm.
  • Masa serowa: do miski przełożyć ser, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią, jogurt i pokruszoną chałwę, wymieszać mikserem do połączenia składników.
  • Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
  • Gotową masę serową wylać na spód w blaszce i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 st. C na funkcji góra–dół przez około 30 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 170 st. C i piec jeszcze przez około 40 minut. Po upieczeniu sernik można zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na około 15 minut.
  • Sernik wyjąć z piekarnika i odstawić go na około 2-3 godziny do ostudzenia.
  • Polewa: do rondelka wlać śmietankę, dodać pokruszoną chałwę, postawić na ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa trochę zgęstnieje i zrobi się jednolita (nie należy gotować i trzeba uważać, aby masy nie przypalić).
  • Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Sernik odstawić, aż polewa ostygnie. Następnie wstawić go do lodówki na parę godzin, ja wstawiłam go na całą noc. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i zdjąć obręcz. Sernik można posypać jeszcze odrobiną chałwy.
Przepyszny sernik chałwowy. Prosty przepis na Wielkanoc
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
9
Share
d3qi7g8
d3qi7g8
d3qi7g8
d3qi7g8
d3qi7g8
Więcej tematów
d3qi7g8