Przepyszny sernik chałwowy. Prosty przepis na Wielkanoc
Pyszny i kremowy sernik z chałwą może stać się przebojem świątecznego stołu. Jest nieziemsko smaczny wilgotny i waniliowy. Na jego widok cieknie ślinka. Sernik chałwowy ma jeszcze jedną zaletę - jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Wypróbujcie przepis Natalii, autorki bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Spód:
- 250 g kakaowych herbatników (można również użyć naturalnych)
- 90-100 g masła – roztopionego, ostudzonego
Masa serowa:
- 1 kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka)
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 4 duże jajka
- 200 g jogurtu typu greckiego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej (około 65 g)
- 300 g pokruszonej chałwy (użyłam waniliowej)
Polewa:
- 1 szklanka śmietanki kremówki 36 proc.
- 300 g pokruszonej chałwy
- troszkę chałwy do posypania (niekoniecznie)
- Spód: do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować na piasek. Okruchy przesypać do miski, wlać roztopione masło, wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć. Wielkości tortownicy 25 cm lub 24 cm, ale z brzegiem 8 cm.
- Masa serowa: do miski przełożyć ser, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią, jogurt i pokruszoną chałwę, wymieszać mikserem do połączenia składników.
- Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
- Gotową masę serową wylać na spód w blaszce i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 st. C na funkcji góra–dół przez około 30 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 170 st. C i piec jeszcze przez około 40 minut. Po upieczeniu sernik można zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na około 15 minut.
- Sernik wyjąć z piekarnika i odstawić go na około 2-3 godziny do ostudzenia.
- Polewa: do rondelka wlać śmietankę, dodać pokruszoną chałwę, postawić na ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa trochę zgęstnieje i zrobi się jednolita (nie należy gotować i trzeba uważać, aby masy nie przypalić).
- Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Sernik odstawić, aż polewa ostygnie. Następnie wstawić go do lodówki na parę godzin, ja wstawiłam go na całą noc. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i zdjąć obręcz. Sernik można posypać jeszcze odrobiną chałwy.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze