WP

Pierogi ze szpinakiem. Lepsze niż ruskie? - Przepis

Trwa ładowanie...
fot. Grzegorz Kozakiewicz Archiwum prywatne
Podziel się

Ile pań domu, tyle przepisów na pierogi. Ewa Wachowicz zdradza swój patent, by ciasto było miękkie i elastyczne. Do tego dobrze doprawiony szpinakowy farsz i pyszny obiad gotowy.

Składniki
  • 400 g mąki
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 jajko

Nadzienie szpinakowe:

  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 250 g białego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
Przepis

Na stolnicy usypać kopczyk z mąki, odrobinę zostawić na boku (przyda się podczas wałkowania). Zrobić dołek, do dołka wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem - zagarniając mąkę do środka (ta czynność fachowo nazywa się zaparzaniem ciasta i właśnie takie ciasto jest najlepsze na pierogi). Gdy woda z mąką zamieni się na stolnicy w "klajster", zrobić w nim dołek, do dołka wsypać odrobinę mąki i wybić jajko. Wszystko wymieszać nożem i wyrobić dłońmi - ciasto powinno być "wolne", bo wtedy dobrze się klei, a po ugotowaniu będzie miękkie.

WP

Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 milimetrów. Szklanką lub specjalnym pierścieniem wykroić krążki (można też wyciąć nożem paski o szerokości 7-8 cm i zrobić z nich zgrabne kwadraty).
Szpinak rozmrozić. Masło roztopić na patelni, zeszklić czosnek. Dodać szpinak i smażyć, aż nadmiar wody odparuje. Dodać zmielony ser. Lekko przesmażyć. Przyprawić solą i dużą ilością pieprzu. Nałożyć na ciasto, zrobić pierogi.

Porządnie sklejone ugotować w osolonym wrzątku, a gdy wypłyną, odczekać jeszcze 2-3 minuty i przełożyć na chwilkę do zimnej wody, następnie odcedzić na sicie. Podawać okraszone zbrązowionym masłem albo zezłoconą cebulką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP