Trwa ładowanie...
ycipk-4exa60
ycipk-4exa60

Pierogi ze szpinakiem. Lepsze niż ruskie?

Przepis

Ile pań domu, tyle przepisów na pierogi. Ewa Wachowicz zdradza swój patent, by ciasto było miękkie i elastyczne. Do tego dobrze doprawiony szpinakowy farsz i pyszny obiad gotowy.

Trwa ładowanie...
ycipk-4exa60
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Rodzaj diety:
fot. Grzegorz Kozakiewicz
Archiwum prywatne
Składniki
  • 400 g mąki
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 jajko

Nadzienie szpinakowe:

  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 250 g białego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
Przepis

Na stolnicy usypać kopczyk z mąki, odrobinę zostawić na boku (przyda się podczas wałkowania). Zrobić dołek, do dołka wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem - zagarniając mąkę do środka (ta czynność fachowo nazywa się zaparzaniem ciasta i właśnie takie ciasto jest najlepsze na pierogi). Gdy woda z mąką zamieni się na stolnicy w "klajster", zrobić w nim dołek, do dołka wsypać odrobinę mąki i wybić jajko. Wszystko wymieszać nożem i wyrobić dłońmi - ciasto powinno być "wolne", bo wtedy dobrze się klei, a po ugotowaniu będzie miękkie.

Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 milimetrów. Szklanką lub specjalnym pierścieniem wykroić krążki (można też wyciąć nożem paski o szerokości 7-8 cm i zrobić z nich zgrabne kwadraty).
Szpinak rozmrozić. Masło roztopić na patelni, zeszklić czosnek. Dodać szpinak i smażyć, aż nadmiar wody odparuje. Dodać zmielony ser. Lekko przesmażyć. Przyprawić solą i dużą ilością pieprzu. Nałożyć na ciasto, zrobić pierogi.

Porządnie sklejone ugotować w osolonym wrzątku, a gdy wypłyną, odczekać jeszcze 2-3 minuty i przełożyć na chwilkę do zimnej wody, następnie odcedzić na sicie. Podawać okraszone zbrązowionym masłem albo zezłoconą cebulką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pierogi ze szpinakiem. Lepsze niż ruskie?
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
ycipk-4exa60
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-4exa60
ycipk-4exa60
ycipk-4exa60
ycipk-4exa60
ycipk-4exa60