Aromatyczne dania z czosnkiem. 5 sprawdzonych przepisów

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

/ 6Smacznie i prosto

Obraz
© Fotolia

Czosnek to jedna z najpopularniejszych przypraw świata. Jego walory smakowe są nie do przeceniania. Jest ostry i wyrazisty. Pasuje do wielu dań. Pasuje do mięs, zup, sosów, dipów, makaronów, zapiekanek, duszonych warzyw, grzanek... Zobaczcie nasze pomysły.

/ 6Marynowany czosnek

Obraz
© 123RF

Sezon na przetwory wciąż trawa. A co powiecie na marynowany czosnek? To doskonały dodatek do kanapek, sałatek i surówek. Świetnie komponuje się z rukolą, suszonymi pomidorami i serem bałkańskim. Zamiast kupować w sklepie, warto przygotować kilka słoiczków samodzielnie.

/ 6Sos sałatkowy

Obraz
© 123RF

Aby przygotować ten sos wystarczy jedynie woda, oliwa i czosnek. Robi się go dosłownie w kilka sekund. Takim sosem można polać sałatkę np. grecką lub maczać w nim kawałki świeżej bagietki. W prosty sposób przygotujecie także czosnkową pastę, która podkręci smak pizzy czy zapiekanek. Do wyparzonego, suchego słoiczka wyciskamy czosnek, dodajemy szczyptę morskiej soli, zalewamy dwiema łyżkami oliwy, mieszamy i zakręcamy. Pastę należy przechowywać w lodówce.

/ 6Pachnące bułeczki

Obraz
© 123RF

Aromatyczne, puszyste, z chrupiąca skórką. Po prostu pyszne! Wymarzonym towarzystwem dla bułeczek będzie masło czosnkowe. Przepis na nie jest dziecinnie prosty. Smak domowego masła czosnkowego można wzbogacić ulubionymi ziołami i przyprawami takimi jak rozmaryn, tymianek, bazylia, oregano, papryczka chili, cząber.

/ 6Kremowa zupa

Obraz
© iStock.com

Zupę czosnkową przygotujemy ze składników, które zawsze mamy pod ręką. Czosnek warto wcześniej upiec, będzie bardziej aromatyczny. Kremowa i aksamitna konsystencja to z kolei zaśługa ziemniaków i słodkiej śmietanki. Czosnkową najlepiej przyrządzić bulionie drobiowym, ale równie dobrze sprawdzi się wywar z warzyw, zupa będzie wówczas delikatniejsza. Kremy świetnie smakują w towarzystwie chrupiących dodatków w postaci groszku ptysiowego czy domowych grzanek.

/ 6Włoski klasyk

Obraz
© 123RF

Włosizachwycają się się spaghetti aglio e olio. Jest to chyba najprostszy i najszybszy sposób na makaron. Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek, chwilę razem smażymy. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy, posypujemy startym parmezanem i gotowe. Danie można wzbogacić natką pietruszki lub papryczką chili.

Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu