Aromatyczne dania z czosnkiem. 5 sprawdzonych przepisów

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

/ 6Smacznie i prosto

Obraz
© Fotolia

Czosnek to jedna z najpopularniejszych przypraw świata. Jego walory smakowe są nie do przeceniania. Jest ostry i wyrazisty. Pasuje do wielu dań. Pasuje do mięs, zup, sosów, dipów, makaronów, zapiekanek, duszonych warzyw, grzanek... Zobaczcie nasze pomysły.

/ 6Marynowany czosnek

Obraz
© 123RF

Sezon na przetwory wciąż trawa. A co powiecie na marynowany czosnek? To doskonały dodatek do kanapek, sałatek i surówek. Świetnie komponuje się z rukolą, suszonymi pomidorami i serem bałkańskim. Zamiast kupować w sklepie, warto przygotować kilka słoiczków samodzielnie.

/ 6Sos sałatkowy

Obraz
© 123RF

Aby przygotować ten sos wystarczy jedynie woda, oliwa i czosnek. Robi się go dosłownie w kilka sekund. Takim sosem można polać sałatkę np. grecką lub maczać w nim kawałki świeżej bagietki. W prosty sposób przygotujecie także czosnkową pastę, która podkręci smak pizzy czy zapiekanek. Do wyparzonego, suchego słoiczka wyciskamy czosnek, dodajemy szczyptę morskiej soli, zalewamy dwiema łyżkami oliwy, mieszamy i zakręcamy. Pastę należy przechowywać w lodówce.

/ 6Pachnące bułeczki

Obraz
© 123RF

Aromatyczne, puszyste, z chrupiąca skórką. Po prostu pyszne! Wymarzonym towarzystwem dla bułeczek będzie masło czosnkowe. Przepis na nie jest dziecinnie prosty. Smak domowego masła czosnkowego można wzbogacić ulubionymi ziołami i przyprawami takimi jak rozmaryn, tymianek, bazylia, oregano, papryczka chili, cząber.

/ 6Kremowa zupa

Obraz
© iStock.com

Zupę czosnkową przygotujemy ze składników, które zawsze mamy pod ręką. Czosnek warto wcześniej upiec, będzie bardziej aromatyczny. Kremowa i aksamitna konsystencja to z kolei zaśługa ziemniaków i słodkiej śmietanki. Czosnkową najlepiej przyrządzić bulionie drobiowym, ale równie dobrze sprawdzi się wywar z warzyw, zupa będzie wówczas delikatniejsza. Kremy świetnie smakują w towarzystwie chrupiących dodatków w postaci groszku ptysiowego czy domowych grzanek.

/ 6Włoski klasyk

Obraz
© 123RF

Włosizachwycają się się spaghetti aglio e olio. Jest to chyba najprostszy i najszybszy sposób na makaron. Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek, chwilę razem smażymy. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy, posypujemy startym parmezanem i gotowe. Danie można wzbogacić natką pietruszki lub papryczką chili.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej