Aromatyczne dania z czosnkiem. 5 sprawdzonych przepisów

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

/ 6Smacznie i prosto

Obraz
© Fotolia

Czosnek to jedna z najpopularniejszych przypraw świata. Jego walory smakowe są nie do przeceniania. Jest ostry i wyrazisty. Pasuje do wielu dań. Pasuje do mięs, zup, sosów, dipów, makaronów, zapiekanek, duszonych warzyw, grzanek... Zobaczcie nasze pomysły.

/ 6Marynowany czosnek

Obraz
© 123RF

Sezon na przetwory wciąż trawa. A co powiecie na marynowany czosnek? To doskonały dodatek do kanapek, sałatek i surówek. Świetnie komponuje się z rukolą, suszonymi pomidorami i serem bałkańskim. Zamiast kupować w sklepie, warto przygotować kilka słoiczków samodzielnie.

/ 6Sos sałatkowy

Obraz
© 123RF

Aby przygotować ten sos wystarczy jedynie woda, oliwa i czosnek. Robi się go dosłownie w kilka sekund. Takim sosem można polać sałatkę np. grecką lub maczać w nim kawałki świeżej bagietki. W prosty sposób przygotujecie także czosnkową pastę, która podkręci smak pizzy czy zapiekanek. Do wyparzonego, suchego słoiczka wyciskamy czosnek, dodajemy szczyptę morskiej soli, zalewamy dwiema łyżkami oliwy, mieszamy i zakręcamy. Pastę należy przechowywać w lodówce.

/ 6Pachnące bułeczki

Obraz
© 123RF

Aromatyczne, puszyste, z chrupiąca skórką. Po prostu pyszne! Wymarzonym towarzystwem dla bułeczek będzie masło czosnkowe. Przepis na nie jest dziecinnie prosty. Smak domowego masła czosnkowego można wzbogacić ulubionymi ziołami i przyprawami takimi jak rozmaryn, tymianek, bazylia, oregano, papryczka chili, cząber.

/ 6Kremowa zupa

Obraz
© iStock.com

Zupę czosnkową przygotujemy ze składników, które zawsze mamy pod ręką. Czosnek warto wcześniej upiec, będzie bardziej aromatyczny. Kremowa i aksamitna konsystencja to z kolei zaśługa ziemniaków i słodkiej śmietanki. Czosnkową najlepiej przyrządzić bulionie drobiowym, ale równie dobrze sprawdzi się wywar z warzyw, zupa będzie wówczas delikatniejsza. Kremy świetnie smakują w towarzystwie chrupiących dodatków w postaci groszku ptysiowego czy domowych grzanek.

/ 6Włoski klasyk

Obraz
© 123RF

Włosizachwycają się się spaghetti aglio e olio. Jest to chyba najprostszy i najszybszy sposób na makaron. Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek, chwilę razem smażymy. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy, posypujemy startym parmezanem i gotowe. Danie można wzbogacić natką pietruszki lub papryczką chili.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja