Smacznie i prosto
Czosnek to jedna z najpopularniejszych przypraw świata. Jego walory smakowe są nie do przeceniania. Jest ostry i wyrazisty. Pasuje do wielu dań. Pasuje do mięs, zup, sosów, dipów, makaronów, zapiekanek, duszonych warzyw, grzanek... Zobaczcie nasze pomysły.
Marynowany czosnek
Sezon na przetwory wciąż trawa. A co powiecie na marynowany czosnek? To doskonały dodatek do kanapek, sałatek i surówek. Świetnie komponuje się z rukolą, suszonymi pomidorami i serem bałkańskim. Zamiast kupować w sklepie, warto przygotować kilka słoiczków samodzielnie.
Sos sałatkowy
Aby przygotować ten sos wystarczy jedynie woda, oliwa i czosnek. Robi się go dosłownie w kilka sekund. Takim sosem można polać sałatkę np. grecką lub maczać w nim kawałki świeżej bagietki. W prosty sposób przygotujecie także czosnkową pastę, która podkręci smak pizzy czy zapiekanek. Do wyparzonego, suchego słoiczka wyciskamy czosnek, dodajemy szczyptę morskiej soli, zalewamy dwiema łyżkami oliwy, mieszamy i zakręcamy. Pastę należy przechowywać w lodówce.
Pachnące bułeczki
Aromatyczne, puszyste, z chrupiąca skórką. Po prostu pyszne! Wymarzonym towarzystwem dla bułeczek będzie masło czosnkowe. Przepis na nie jest dziecinnie prosty. Smak domowego masła czosnkowego można wzbogacić ulubionymi ziołami i przyprawami takimi jak rozmaryn, tymianek, bazylia, oregano, papryczka chili, cząber.
Kremowa zupa
Zupę czosnkową przygotujemy ze składników, które zawsze mamy pod ręką. Czosnek warto wcześniej upiec, będzie bardziej aromatyczny. Kremowa i aksamitna konsystencja to z kolei zaśługa ziemniaków i słodkiej śmietanki. Czosnkową najlepiej przyrządzić bulionie drobiowym, ale równie dobrze sprawdzi się wywar z warzyw, zupa będzie wówczas delikatniejsza. Kremy świetnie smakują w towarzystwie chrupiących dodatków w postaci groszku ptysiowego czy domowych grzanek.
Włoski klasyk
Włosizachwycają się się spaghetti aglio e olio. Jest to chyba najprostszy i najszybszy sposób na makaron. Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek, chwilę razem smażymy. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy, posypujemy startym parmezanem i gotowe. Danie można wzbogacić natką pietruszki lub papryczką chili.