Trwa ładowanie...
d3bht93
19-06-2020 10:25

Pierogi z wiśniami. Przepis z 1895 roku

Przepis

Z jajkiem czy bez? Ile pań domu, tyle opinii na temat tego, jak nalezy przygotowac ciasto na pierogi. - Ten przepis znalazłam w przedwojennej książce, poszłam za zaleceniami z większości publikacji z tego okresu, które wyraźnie czarno na białym nakazują robić ciasto z jajkiem i kropka - pisze Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens".

d3bht93
1.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
kuchenny kredens
Źródło: kuchenny kredens
Składniki
  • ok. 300 g mąki
  • pół szkl. ciepłej wody
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • wiśnie

Do podania:

Przepis
  • Z mąki, jajka i ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Dobrze wyrobić w razie potrzeby podsypując dodatkowo mąką lub uzupełniając wodą.
  • Odłożyć do miski przykryte ściereczką na co najmniej 15 minut. W tym czasie wstawić w szerokim garnku do gotowania osoloną wodę.
  • Wiśnie wydrylować i sparzyć gorącą wodą. Odłożyć też kilka przekrojonych na pół lub całych do dekoracji.
  • Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać krążki i w każdy nakładać po dwie wiśnie. Dokładnie zlepić boki, gdyż owoce w gotowaniu puszczą trochę soku.
  • Got owe pierogi wrzucać na wrzącą wodę i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
  • Wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową i podawać gorące polane śmietaną ukręconą z cukrem.
Pierogi z wiśniami. Przepis z 1895 roku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3bht93
d3bht93
d3bht93
d3bht93
Więcej tematów
d3bht93