Trwa ładowanie...
ycipk-4boc0y
ycipk-4boc0y

Pieczony krem paprykowo-pomidorowy

Przepis

- Zupa jest idealna jako rozgrzewający obiad lub kolacja. To prosta historia, bo musisz tylko upiec, a potem zblendować warzywa i gotowe! Dodatki w postaci parmezanu, bazylii dodadzą jej włoskiego charakteru - pisze Joanna, autorka bloga "O pietruszka!".

Trwa ładowanie...
ycipk-4boc0y
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Zdjęcie
o pietruszka!
Składniki
  • 3 czerwonepapryki
  • około 0,5 kg (lub więcej) pomidorków koktajlowych lub dużych (wtedy pokrój pomidory)
  • cała główka czosnku
  • cebula
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie woda/bulion warzywny

Do podania:

  • jogurt
  • świeża bazylia
  • parmezan
Przepis

Paprykę podziel na kawałki. Wszystkie warzywa natrzyj oliwą, również czosnek. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni około 20-25 minut. Warzywa możesz zblendować chwilę po upieczeniu lub np. na drugi dzień. Możesz dodać niedużą ilość wody lub bulionu żeby, nieco rozrzedzić zupę. Przed blendowaniem wyciśnij czosnek z łupin. Dopraw według uznania. Solą i pieprzem. Możesz też dodać odrobinę ostrości np. chili. Podaj z ulubionymi dodatkami. U mnie z jogurtem, listkami bazylii i startym parmezanem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

ycipk-4boc0y
Pieczony krem paprykowo-pomidorowy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

ycipk-4boc0y
ycipk-4boc0y
ycipk-4boc0y
ycipk-4boc0y
ycipk-4boc0y