Faszerowane pieczarki i kremowy sos. Obiad na medal
Zamiast nudnych kotletów podaj na obiad faszerowane pieczarki. Do tego kremowy śmietanowy sos i ryż. To połączenie zachwyci wszystkich domowników. Faszerowane pieczarki sprawdzą się też jako przekąska na domowych imprezach.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 12 dużych pieczarek
- 25 dag filetów z piersi kurczaka
- 4 małe pory
- 4 małe pomidory
- 1 pojemnik (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany
- 1/2 pojemnika (10 dag) śmietany kremówki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki tartej goudy
- 2 łyżki oleju,
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, biały pieprz, słodka papryka
- Pieczarki oczyścić i umyć, oderwać nóżki od kapeluszy. Nóżki posiekać.
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oczyścić i opłukać pory, pokroić w krążki. Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę. Pomidory pokroić na ćwiartki.
- Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć mięso. Dodać pory, czosnek i posiekane pieczarki, dusić 5 minut.
- Wrzucić pomidory, doprawić solą, pieprzem i papryką. Opłukać natkę. Część odłożyć do dekoracji, resztę posiekać, wymieszać z nadzieniem. Napełnić masą kapelusze pieczarek, posypać utartym serem. Zapiekać 10 minut w temperaturze 225 stopni C.
- Zmieszać kremówkę z kwaśną śmietaną, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Polać pieczarki sosem. Podawać z ryżem.
- Czas przygotowania: około 45 minut 1 porcja - 420 kalorii
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze