Trwa ładowanie...
d35ptwa
08-02-2022 09:18

Faszerowane pieczarki i kremowy sos. Obiad na medal

Przepis

Zamiast nudnych kotletów podaj na obiad faszerowane pieczarki. Do tego kremowy śmietanowy sos i ryż. To połączenie zachwyci wszystkich domowników. Faszerowane pieczarki sprawdzą się też jako przekąska na domowych imprezach.

d35ptwa
3.3
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Copyrighted
Składniki
  • 12 dużych pieczarek
  • 25 dag filetów z piersi kurczaka
  • 4 małe pory
  • 4 małe pomidory
  • 1 pojemnik (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1/2 pojemnika (10 dag) śmietany kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartej goudy
  • 2 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, biały pieprz, słodka papryka
Przepis
  • Pieczarki oczyścić i umyć, oderwać nóżki od kapeluszy. Nóżki posiekać.
  • Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oczyścić i opłukać pory, pokroić w krążki. Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę. Pomidory pokroić na ćwiartki.
  • Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć mięso. Dodać pory, czosnek i posiekane pieczarki, dusić 5 minut.
  • Wrzucić pomidory, doprawić solą, pieprzem i papryką. Opłukać natkę. Część odłożyć do dekoracji, resztę posiekać, wymieszać z nadzieniem. Napełnić masą kapelusze pieczarek, posypać utartym serem. Zapiekać 10 minut w temperaturze 225 stopni C.
  • Zmieszać kremówkę z kwaśną śmietaną, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Polać pieczarki sosem. Podawać z ryżem.
  • Czas przygotowania: około 45 minut 1 porcja - 420 kalorii

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Faszerowane pieczarki i kremowy sos. Obiad na medal
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35ptwa
d35ptwa
d35ptwa
d35ptwa
Więcej tematów
d35ptwa