WP

Meksykański ryż na ostro. Podaj do burrito - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie 123RF
Podziel się

Meksykański ryż z dodatkiem chili to nie tylko składnik tradycyjnego burrito. Możesz go podać również w towarzystwie smażonego kurczaka lub jeść solo. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, a przepis jest banalnie prosty.

Składniki
  • 250 g długoziarnistego ryżu
  • 1 duża cebula
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka pasty chili (lub pół posiekanej papryczki)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 750 ml gorącego bulionu
  • mały pęczek kolendry
Przepis

W dużym rondlu rozgrzej olej. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, aż nieco zmięknie. Dodaj czosnek, pastę chili i przecier pomidorowy. Wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Do rondelka wsyp ryż. Wymieszaj z sosem pomidorowym. Wlej gorący bulion. Dopraw do smaku, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Gotuj przez 15-20 minut, mieszając co jakiś czas, aż ryż wchłonie cały płyn. Zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP