Meksykański ryż na ostro. Podaj do burrito
Meksykański ryż z dodatkiem chili to nie tylko składnik tradycyjnego burrito. Możesz go podać również w towarzystwie smażonego kurczaka lub jeść solo. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, a przepis jest banalnie prosty.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 250 g długoziarnistego ryżu
- 1 duża cebula
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka pasty chili (lub pół posiekanej papryczki)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 750 ml gorącego bulionu
- mały pęczek kolendry
W dużym rondlu rozgrzej olej. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, aż nieco zmięknie. Dodaj czosnek, pastę chili i przecier pomidorowy. Wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Do rondelka wsyp ryż. Wymieszaj z sosem pomidorowym. Wlej gorący bulion. Dopraw do smaku, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Gotuj przez 15-20 minut, mieszając co jakiś czas, aż ryż wchłonie cały płyn. Zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze