Trwa ładowanie...
d4mu2zu

Marysieńka - orzechowe ciasto z kremem. Smakuje bajecznie

Przepis

Marysieńka to przepyszne ciasto orzechowe z bezą i kremem budyniowym. Nie jest trudne w przygotowaniu, wymaga jednak nieco czasu i cierpliwości. Efekt wart jest jednak zachodu. Zapewniamy, że będzie pysznie. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

1.9
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Marysieńka - orzechowe ciasto z kremem. Smakuje bajecznie
Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki

Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek – osobno żółtka i białka
  • 180 g cukru
  • 160 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 30 g kakao bez cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 ml oleju

Biszkopt orzechowo-bezowy:

  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • 250 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 i 1/2 łyżki naturalnego miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do nasączenia:

  • 160 ml kawy
  • 3-4 łyżki spirytusu
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 35 g mąki pszennej
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej

Polewa:

  • 150 g masła
  • 70 g cukru
  • 3 łyżki kakao bez cukru
  • 5-7 łyżek gorącego mleka

Dodatkowo:

  • 4-5 łyżek konfitury wiśniowej
  • połówki orzechów włoskich do ozdoby lub orzechów posiekanych
Przepis
  • Odlać około 120 ml mleka, do pozostałego mleka dodać cukier z wanilią, postawić na ogniu i zagotować. Żółtka przełożyć do miski, dodać cukier i ucierać przez około 3 minuty na jasny krem. Następnie dodać obie mąki i 120ml mleka, wymieszać mikserem.
  • Gdy mleko się zagotuje, zdjąć z ognia i wlać do masy żółtkowej, cały czas mieszając mikserem. Gorącą masę wlać z powrotem do rondelka i postawić na małym ogniu, mieszając, zagotować.
  • Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
  • Biszkopt kakaowy: piekarnik nastawić na 160 st. C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 st. C).
  • Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
  • W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.
  • Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).
  • Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Biszkopt orzechowo-bezowy: białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubić. Dodać cukier i ubijać jeszcze przez około 5 minut. Dodać posiekane orzechy, miód (można go podgrzać, aby był płynny) i wymieszać szpatułką. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia i znów wymieszać szpatułką.
  • Ciasto bezowe przełożyć do blaszki o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Składanie ciasta: ostygnięty biszkopt kakaowy wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części, patrz film. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.
  • Składniki do nasączenia wymieszać i połową przygotowanego ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
  • Biszkopt posmarować konfiturą wiśniową.
  • Krem: do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w 4 partiach dodać ostudzony budyń. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
  • Na biszkopt w blaszce wyłożyć połowę gotowego kremu i wyrównać. Na wierzchu ułożyć orzechowy biszkopt (będzie on trochę klejący, ostrożnie ściągamy z niego papier do pieczenia).
  • Orzechowy biszkopt smarujemy pozostałym kremem i wyrównujemy. Na wierzchu układamy drugą część kakaowego biszkoptu i go nasączamy pozostałym ponczem.
  • Polewa: do rondelka przełożyć masło, dodać cukier, kakao i postawić na bardzo małym ogniu, mieszając, zagotować (masa może się rozwarstwić, ale nie należy się przejmować). Zdjąć z ognia i dodać gorące mleko, mieszać na jednolitą polewę. Polewę odstawić na około 10 minut do przestygnięcia.
  • Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać, posypać posiekanymi orzechami lub kawałki ciasta ozdobić połówką orzecha włoskiego. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Marysieńka - orzechowe ciasto z kremem. Smakuje bajecznie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4mu2zu

Podziel się opinią

4
4
Share
d4mu2zu
d4mu2zu
d4mu2zu
d4mu2zu
Więcej tematów
d4mu2zu