Trwa ładowanie...
d2k6aae
28-08-2018 13:36

Legumina z pszennej kaszki z sosem waniliowym według przepisu z 1904 roku

Przepis

Legumina to klasyczny deser sprzed lat. - Konsystencja leguminy jest zupełnie unikatowa – kaszka manna, samodzielnie niewyczuwalna i ubita piana z białek tworzą po wypieczeniu leciutką, lekko piankową teksturę, która z aksamitnym sosem tworzy idealny mariaż. Moim ulubionym dodatkiem do leguminy z kaszki jest sos waniliowy, ale równie dobrze sprawdzi się też sos czekoladowy lub nawet sok malinowy - pisze autorka bloga "Kuchenny kredens".

d2k6aae
3.9
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Okazja:
kuchenny kredens
Źródło: kuchenny kredens
Składniki

Legumina:

  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 120 g kaszy manny
  • 100 g masła
  • laska cynamonu
  • bułka tarta do wysypania foremek

Sos waniliowy:

  • 200 ml mleka (lub pół na pół mleka i śmietanki kremówki)
  • 1/4 laski wanilii
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
Przepis

W rondelku zagotować mleko z cukrem i cynamonem. Z gotującego się usunąć cynamon i ciągle mieszając wsypać kaszę manną. Gotować chwilę do zgęstnienia a następnie ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Do całkowicie ostudzonej kaszki wbić 5 żółtek, dodać masło i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę. Nieco mniej niż połowę piany wmieszać do masy i energicznie wymieszać. Pozwoli to na tyle ją rozrzedzić, by pozostała część zachowała puszystą strukturę. Kokilki (lub jedną, większą foremkę) posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Zaraz po wymieszaniu masę nakładać w do 3/4 wysokości kokilek. Piec ok. 30 - 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 C. Gdy legumina wyrośnie a jej wierzch się zezłoci, uchylić drzwiczki piekarnika i chwilę w ten sposób studzić by nie opadła. Jeszcze ciepłe wyrzucić z kokilek i podawać z sosem waniliowym.

Sos waniliowy
Mleko zagotować z laską wanilii. Opcjonalnie można również usunąć z niej ziarenka i dodać do sosu. Zestawić z ognia. W tym czasie żółtka oddzielić od białek i ubić je z cukrem na puszystą, jasną masę. By uniknąć zwarzenia, najbezpieczniej jest nad rondelkiem z gotującą się wodą umieścić miskę, w której ubijemy żółtka. Następnie, cały czas mieszając trzepaczką stopniowo wlewać ciepłe mleko. Mieszać ciągle do zgęstnienia sosu. Alternatywną i szybszą metodą jest wlewanie gorącego mleka bezpośrednio do masy żółtkowej (cały czas mieszając) a następnie przelanie masy na powrót do rondelka, gdzie nie przerywając mieszania, podgrzewamy masę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Zobacz też przepis na tartę z jabłkami

Legumina z pszennej kaszki z sosem waniliowym według przepisu z 1904 roku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

32
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2k6aae
d2k6aae
d2k6aae
d2k6aae
Więcej tematów
d2k6aae