Kuskus perłowy z bobem, boczkiem i ziołami
Bób w takiej wersji smakuje wyjątkowo. Sprawdzi się na kolację albo jako dodatek do grillowanych dań. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, obieramy ze skórki (jeśli jest bardzo miękka, nie musimy jej zdejmować). Kuskus gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z masłem.
- Cebule i boczek kroimy w kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę, dodajemy boczek, przesmażamy 2 min. Następnie dodajemy bób, kuskus, całość podgrzewamy. Doprawiamy pieprzem, solą, kurkumą do smaku i mieszamy z posiekaną pietruszką.
- Podajemy z listkami mięty.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze