Trwa ładowanie...
d2hi5r5
25-07-2022 15:12

Kuskus perłowy z bobem, boczkiem i ziołami

Przepis

Bób w takiej wersji smakuje wyjątkowo. Sprawdzi się na kolację albo jako dodatek do grillowanych dań. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

d2hi5r5
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki
  • 1 kg świeżego bobu
  • 2 białe cebule
  • 200 g kuskusu
  • 150 g wędzonego boczku w plasterkach
  • 2 łyżki oleju rzepakowego z czosnkiem i bazylią
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy
  • 2 pęczki zielonej pietruszki
  • 50 g masła
  • listki świeżej mięty
Przepis
  • Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, obieramy ze skórki (jeśli jest bardzo miękka, nie musimy jej zdejmować). Kuskus gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z masłem.
  • Cebule i boczek kroimy w kostkę.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę, dodajemy boczek, przesmażamy 2 min. Następnie dodajemy bób, kuskus, całość podgrzewamy. Doprawiamy pieprzem, solą, kurkumą do smaku i mieszamy z posiekaną pietruszką.
  • Podajemy z listkami mięty.
Kuskus perłowy z bobem, boczkiem i ziołami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2hi5r5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hi5r5
d2hi5r5
d2hi5r5
d2hi5r5
Więcej tematów
d2hi5r5