Kurczak na winie w sosie śmietanowo-kurkowym
Kurki można przyrządzać na wiele sposobów. W pierwszej kolejności jednak należy pamiętać o dokładnym oczyszczeniu ich z ziemi oraz innych "śmieci". Najlepiej jest zrobić to na sucho. Wykorzystaj w tym celu najlepiej mały nożyk lub szczoteczkę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 500 g piersi z kurczaka
- 500 g kurek
- 2 cebule drobno posiekane
- szklanka białego wina półwytrawnego
- sól, pieprz
- 500 ml śmietany kremówki
- natka pietruszki
- masło do smażenia
- Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w niezbyt grube paski pierś z kurczaka i podsmażyć. Przełożyć do miski i odstawić na bok.
- Na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulkę. Następnie dodać dokładnie oczyszczone kurki i dusić przez kilka minut.
- Dodać do grzybów podsmażonego kurczaka i wlać wino. Dusić do czasu odparowania prawie większości sosu. Następnie zalać wszystko śmietaną i dusić do momentu zgęstnienia sosu.
- Doprawić solą i pieprzem. Po wyłożeniu na talerz można posypać posiekaną natką.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze