Kurczak a la Provencale wg przepisu z 1904 roku
Przepis
Kurczak duszony w winie z dodatkiem czerwonych pomidorów i białych pieczarek to doskonała propozycja na rodzinny obiad - od święta lub na co dzień.
3.2
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Źródło: www.przepisytradycyjne.pl
Składniki
- 4 nogi kurczaka
- 1 łyżka mąki
- 1 cebula
- 50 ml białego wina
- 100 ml wody
- 2 pomidory
- 3 większe pieczarki
- szczypta soli i pieprz do smaku
Przepis
Nogi kurczaka umyć i osuszyć kuchennym ręcznikiem. Na rozgrzanej patelni ułożyć mięso i zrumienić z każdej strony. Dodać łyżkę mąki i posiekaną cebulę. Poczekać, aż cebula nabierze złocistego koloru. Wlać wino, dodać wodę, pokrojone pomidory i pieczarki. Całość wymieszać i przykryć pokrywką. Całość dusić na małym ogniu przez ok. 30 minut. Gdy kurczak będzie miękki, danie jest gotowe.
Zobacz także: grzanki śniadaniowe z owocami za kilka złotych
Kurczak a la Provencale wg przepisu z 1904 roku
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
25
6
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.