Kokosowy makaron po tajsku
Podróżniczka Beata Pawlikowska od lat propaguje zdrową dietę. W swojej najnowszej książce "Makarony świata" dzieli się przepisami na pyszne makaronowe dania. Wypróbujcie koniecznie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3 |
Rodzaj diety: |
- 200 g makaronu ryżowego
- 1 kubek mleka kokosowego
- 1 niewielka czerwona cebula
- pół brokułu
- pół cukinii
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm świeżego imbiru
- pół łyżeczki kolendry
- pół łyżeczki ostrej papryki
- ćwierć łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki dobrego, ekologicznego sosu sojowego
- 1 limonka
- pół łyżeczki + pół łyżeczki nierafinowanej soli
- 4 łyżki oleju arachidowego
- świeża bazylia
W garnku zagotuj ok. półtora litra wody, dodaj pół łyżeczki soli i makaron. Gotuj przez ok. 5 minut, odcedź.
W dużym rondlu albo woku rozgrzej olej. Dodaj posiekany czosnek, cebulę i imbir. Dodaj kolendrę, sól, pieprz i paprykę, smaż często mieszając przez ok. 3 minuty. Dodaj cukinię startą na tarce razem ze skórką w podłużne paski, brokuł pokrojony na małe kawałki, sos sojowy i mleko kokosowe, smaż często mieszając przez ok. 5 minut. Dodaj makaron i sok z połowy limonki, wymieszaj, smaż często mieszając przez ok. 3 minuty. Podawaj z listkami bazylii i cząstkami limonki.
Przepis pochodzi z książki Beaty Pawlikowskiej "Makarony świata"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze