Trwa ładowanie...
doatbgq
doatbgq

Kokosowy makaron po tajsku

Przepis

Podróżniczka Beata Pawlikowska od lat propaguje zdrową dietę. W swojej najnowszej książce "Makarony świata" dzieli się przepisami na pyszne makaronowe dania. Wypróbujcie koniecznie.

1.9
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3

Rodzaj diety:
Zdjęcie
Materiały prasowe
Składniki
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 1 kubek mleka kokosowego
  • 1 niewielka czerwona cebula
  • pół brokułu
  • pół cukinii
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm świeżego imbiru
  • pół łyżeczki kolendry
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • ćwierć łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki dobrego, ekologicznego sosu sojowego
  • 1 limonka
  • pół łyżeczki + pół łyżeczki nierafinowanej soli
  • 4 łyżki oleju arachidowego
  • świeża bazylia
Przepis

W garnku zagotuj ok. półtora litra wody, dodaj pół łyżeczki soli i makaron. Gotuj przez ok. 5 minut, odcedź.
W dużym rondlu albo woku rozgrzej olej. Dodaj posiekany czosnek, cebulę i imbir. Dodaj kolendrę, sól, pieprz i paprykę, smaż często mieszając przez ok. 3 minuty. Dodaj cukinię startą na tarce razem ze skórką w podłużne paski, brokuł pokrojony na małe kawałki, sos sojowy i mleko kokosowe, smaż często mieszając przez ok. 5 minut. Dodaj makaron i sok z połowy limonki, wymieszaj, smaż często mieszając przez ok. 3 minuty. Podawaj z listkami bazylii i cząstkami limonki.

Przepis pochodzi z książki Beaty Pawlikowskiej "Makarony świata"

  Materiały prasowe
(Materiały prasowe)
Kokosowy makaron po tajsku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
Share
doatbgq
doatbgq
doatbgq
doatbgq
Więcej tematów
doatbgq