Trwa ładowanie...
d5stk0n
oprac. Katarzyna Gileta

Tajska zupa z kaczką i makaronem ryżowym

Przepis

Kuchnia tajska jest ostra i aromatyczna, nie może w niej zabraknąć przypraw. Daria Ładocha w swoim ebooku zdradza przepis na przepyszną tajską zupę z kaczką i makaronem ryżowym.

d5stk0n
3.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 4 piersi z kaczki
  • ½ szklanki soli gruboziarnistej lub w płatkach
  • 5 plastrów świeżego imbiru
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka przyprawy pięciu smaków (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka brandy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego

Składniki potrzebne do przygotowania zupy:

  • 2 litry bulionu z kurczaka
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • ½ łyżki czarnego pieprzu w ziarnach
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego

Dodatkowo do podania:

  • 300 g makaronu ryżowego, namoczonego w gorącej wodzie
  • garść kiełków fasoli mung
  • szczypiorek, pokrojony na kawałki o długości około 3 cm
  • plasterki smażonego czosnku
  • 2 łyżeczki chili w płatkach
  • garść liści bazylii tajskiej
  • sok z limonki
Przepis
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni. Piersi z kaczki dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Obtocz je w soli i odstaw na 30 minut. Następnie opłucz je i znowu wytrzyj ręcznikiem papierowym. Czosnek i imbir utrzyj w moździerzu na gładką masę. Następnie dodaj przyprawę pięciu smaków, ciemny sos sojowy, sól, brandy, cukier i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Natrzyj tą marynatą piersi z kaczki. Odstaw na 15 minut. Potem wymieszaj miód z jasnym sosem sojowym i 75 ml wody.
  • Piersi z kaczki przełóż do żaroodpornego naczynia i polej miodowym sosem. Wstaw do piekarnika i piecz przez około półtorej godziny. Co 30 minut polewaj kaczkę miodowym sosem. Następnie, gdy kaczka będzie już upieczona – zawiń ją w folię aluminiową i pozostaw na minimum 20 minut. Następnie pokrój piersi na cienkie plastry.
  • Aby przygotować zupę zagotuj bulion w garnku. Dodaj anyż i laskę cynamonu, czosnek oraz pieprz w ziarnach. Gotuj z przyprawami przez około pięć minut. Dodaj sos sojowy, sól, cukier i ciemny sos sojowy. Gotuj jeszcze kilka minut.
  • Do miski włóż garść makaronu, kiełki fasoli mung, szczypiorek, bazylię tajską, smażony czosnek i plastry kaczki.
  • Całość zalej przygotowanym bulionem. Na koniec posyp chili w płatkach i skrop sokiem z limonki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Przepis pochodzi z ebooka Darii Ładochy "Kuchnia tajska bez thaiemnic".

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Tajska zupa z kaczką i makaronem ryżowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d5stk0n

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d5stk0n
d5stk0n
d5stk0n
d5stk0n
Więcej tematów
d5stk0n