Tajskie zielone curry. Cudownie rozgrzewa i obłędnie pachnie
Bardzo aromatyczne, rozgrzewające curry z kurczakiem. To danie idealnie sprawdzi się jesienią. Przepis z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
- 1 łyżka suszonych ziaren kolendry
- średnia łodyga trawy cytrynowej
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 świeże listki limonki kafir
- 1 świeża zielona papryczka chili
- 1 średnia dymka ze szczypiorem
- świeży imbir (po posiekaniu wyszło około 1 łyżki)
- 2-3 gałązki świeżej kolendry
- 2-3 gałązki świeżej bazylii
- sos rybny lub sos sojowy
- 1 limonka
- 1/2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 4-6 łyżek mleka kokosowego
Ryż:
- ok. 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
- 2 łyżki masła
- spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1/2 cytryny
Salsa:
- kilka koktajlowych pomidorków
- kawałek świeżego ogórka
- niewielka czerwona papryczka chili
- odrobina oliwy z oliwek lub oleju
- opcjonalnie łyżeczka pistacji
- odrobina parmezanu
- W moździerzu ucieramy ziarenka kolendry, następnie dodajemy kolejno posiekane wcześniej składniki oraz sok wyciśnięty z połowy limonki. Kolejność raczej nie jest ważna. (Pozostawić po kilka listków świeżej kolendry i bazylii do posypania potrawy przed jedzeniem.)
- Całość wymieszać w pokrojoną w średnią kostkę piersią z kurczaka. Odstawić na kilka-kilkanaście minut.
- W rondelku rozgrzać olej i przełożyć zamarynowanego kurczaka. Całość poddusić, dodać mleko kokosowe, wymieszać i udusić do miękkości.
- Ryż: na patelni stopić masło, dodać gałkę muszkatołową i wymieszać. Dołożyć ryż i mieszając przesmażyć na średnim ogniu. Na koniec dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny.
- Salsa: papryczkę posiekać drobno. Pomidorki przekroić na ćwiartki, ogórka pokroić w grubszą kostkę. Wszystko wymieszać, polać olejem i posypać posiekanymi pistacjami i startym parmezanem.
- Ryż przełożyć do miseczki, na niego wylać sos curry. Wierzch udekorować salsą i posiekanymi ziołami.
Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami
src="https://d.wpimg.pl/122815767-1166246957/ciasto.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze