Tajskie zielone curry. Cudownie rozgrzewa i obłędnie pachnie

Bardzo aromatyczne, rozgrzewające curry z kurczakiem. To danie idealnie sprawdzi się jesienią. Przepis z bloga "Daylicooking".

Tajskie zielone curry. Cudownie rozgrzewa i obłędnie pachnieTajskie zielone curry. Cudownie rozgrzewa i obłędnie pachnie
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 1 łyżka suszonych ziaren kolendry
  • średnia łodyga trawy cytrynowej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 świeże listki limonki kafir
  • 1 świeża zielona papryczka chili
  • 1 średnia dymka ze szczypiorem
  • świeży imbir (po posiekaniu wyszło około 1 łyżki)
  • 2-3 gałązki świeżej kolendry
  • 2-3 gałązki świeżej bazylii
  • sos rybny lub sos sojowy
  • 1 limonka
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 4-6 łyżek mleka kokosowego

Ryż:

  • ok. 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
  • 2 łyżki masła
  • spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 cytryny

Salsa:

  • kilka koktajlowych pomidorków
  • kawałek świeżego ogórka
  • niewielka czerwona papryczka chili
  • odrobina oliwy z oliwek lub oleju
  • opcjonalnie łyżeczka pistacji
  • odrobina parmezanu

Przepis

  • W moździerzu ucieramy ziarenka kolendry, następnie dodajemy kolejno posiekane wcześniej składniki oraz sok wyciśnięty z połowy limonki. Kolejność raczej nie jest ważna. (Pozostawić po kilka listków świeżej kolendry i bazylii do posypania potrawy przed jedzeniem.)
  • Całość wymieszać w pokrojoną w średnią kostkę piersią z kurczaka. Odstawić na kilka-kilkanaście minut.
  • W rondelku rozgrzać olej i przełożyć zamarynowanego kurczaka. Całość poddusić, dodać mleko kokosowe, wymieszać i udusić do miękkości.
  • Ryż: na patelni stopić masło, dodać gałkę muszkatołową i wymieszać. Dołożyć ryż i mieszając przesmażyć na średnim ogniu. Na koniec dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny.
  • Salsa: papryczkę posiekać drobno. Pomidorki przekroić na ćwiartki, ogórka pokroić w grubszą kostkę. Wszystko wymieszać, polać olejem i posypać posiekanymi pistacjami i startym parmezanem.
  • Ryż przełożyć do miseczki, na niego wylać sos curry. Wierzch udekorować salsą i posiekanymi ziołami.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości