Trwa ładowanie...
d1bjxpi
27-10-2021 09:46

Tajskie zielone curry. Cudownie rozgrzewa i obłędnie pachnie

Przepis

Bardzo aromatyczne, rozgrzewające curry z kurczakiem. To danie idealnie sprawdzi się jesienią. Przepis z bloga "Daylicooking".

d1bjxpi
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1

Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • 1 łyżka suszonych ziaren kolendry
  • średnia łodyga trawy cytrynowej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 świeże listki limonki kafir
  • 1 świeża zielona papryczka chili
  • 1 średnia dymka ze szczypiorem
  • świeży imbir (po posiekaniu wyszło około 1 łyżki)
  • 2-3 gałązki świeżej kolendry
  • 2-3 gałązki świeżej bazylii
  • sos rybny lub sos sojowy
  • 1 limonka
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 4-6 łyżek mleka kokosowego

Ryż:

  • ok. 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
  • 2 łyżki masła
  • spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 cytryny

Salsa:

  • kilka koktajlowych pomidorków
  • kawałek świeżego ogórka
  • niewielka czerwona papryczka chili
  • odrobina oliwy z oliwek lub oleju
  • opcjonalnie łyżeczka pistacji
  • odrobina parmezanu
Przepis
  • W moździerzu ucieramy ziarenka kolendry, następnie dodajemy kolejno posiekane wcześniej składniki oraz sok wyciśnięty z połowy limonki. Kolejność raczej nie jest ważna. (Pozostawić po kilka listków świeżej kolendry i bazylii do posypania potrawy przed jedzeniem.)
  • Całość wymieszać w pokrojoną w średnią kostkę piersią z kurczaka. Odstawić na kilka-kilkanaście minut.
  • W rondelku rozgrzać olej i przełożyć zamarynowanego kurczaka. Całość poddusić, dodać mleko kokosowe, wymieszać i udusić do miękkości.
  • Ryż: na patelni stopić masło, dodać gałkę muszkatołową i wymieszać. Dołożyć ryż i mieszając przesmażyć na średnim ogniu. Na koniec dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny.
  • Salsa: papryczkę posiekać drobno. Pomidorki przekroić na ćwiartki, ogórka pokroić w grubszą kostkę. Wszystko wymieszać, polać olejem i posypać posiekanymi pistacjami i startym parmezanem.
  • Ryż przełożyć do miseczki, na niego wylać sos curry. Wierzch udekorować salsą i posiekanymi ziołami.
Tajskie zielone curry. Cudownie rozgrzewa i obłędnie pachnie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
Więcej tematów
d1bjxpi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj