Tajskie zielone curry. Cudownie rozgrzewa i obłędnie pachnie

Bardzo aromatyczne, rozgrzewające curry z kurczakiem. To danie idealnie sprawdzi się jesienią. Przepis z bloga "Daylicooking".

Tajskie zielone curry. Cudownie rozgrzewa i obłędnie pachnieTajskie zielone curry. Cudownie rozgrzewa i obłędnie pachnie
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 1 łyżka suszonych ziaren kolendry
  • średnia łodyga trawy cytrynowej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 świeże listki limonki kafir
  • 1 świeża zielona papryczka chili
  • 1 średnia dymka ze szczypiorem
  • świeży imbir (po posiekaniu wyszło około 1 łyżki)
  • 2-3 gałązki świeżej kolendry
  • 2-3 gałązki świeżej bazylii
  • sos rybny lub sos sojowy
  • 1 limonka
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 4-6 łyżek mleka kokosowego

Ryż:

  • ok. 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
  • 2 łyżki masła
  • spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 cytryny

Salsa:

  • kilka koktajlowych pomidorków
  • kawałek świeżego ogórka
  • niewielka czerwona papryczka chili
  • odrobina oliwy z oliwek lub oleju
  • opcjonalnie łyżeczka pistacji
  • odrobina parmezanu

Przepis

  • W moździerzu ucieramy ziarenka kolendry, następnie dodajemy kolejno posiekane wcześniej składniki oraz sok wyciśnięty z połowy limonki. Kolejność raczej nie jest ważna. (Pozostawić po kilka listków świeżej kolendry i bazylii do posypania potrawy przed jedzeniem.)
  • Całość wymieszać w pokrojoną w średnią kostkę piersią z kurczaka. Odstawić na kilka-kilkanaście minut.
  • W rondelku rozgrzać olej i przełożyć zamarynowanego kurczaka. Całość poddusić, dodać mleko kokosowe, wymieszać i udusić do miękkości.
  • Ryż: na patelni stopić masło, dodać gałkę muszkatołową i wymieszać. Dołożyć ryż i mieszając przesmażyć na średnim ogniu. Na koniec dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny.
  • Salsa: papryczkę posiekać drobno. Pomidorki przekroić na ćwiartki, ogórka pokroić w grubszą kostkę. Wszystko wymieszać, polać olejem i posypać posiekanymi pistacjami i startym parmezanem.
  • Ryż przełożyć do miseczki, na niego wylać sos curry. Wierzch udekorować salsą i posiekanymi ziołami.
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀