Kolendra – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, kulinarne zastosowanie

Kolendra przyjechała do nas z ciepłych krajów i od razu zachwyciła kucharzy oraz lekarzy medycyny naturalnej. Sprawdź, jakie dania możesz o nią wzbogacić i w jakich schorzeniach możesz ją wykorzystać.

Kolendra wyglądem przypomina pietruszkę
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Kolendra należy do roślin selerowatych i jest uprawiana obecnie w Holandii, Indiach, Rosji, Ameryce Południowej i Maroku. Jej drobne, zielone listki przypominające pietruszkę, o karbowanym kształcie i dosyć specyficznym zapachu, często służą jako zioło, natomiast ziarna o żółtawym, pomarańczowym bądź brązowym kolorze mogą być mielone na drobny proszek albo ucierane w moździerzu na grubo. Łatwo jest odróżnić niedojrzałe nasiona kolendry od dojrzałych, gdyż te pierwsze mają nieprzyjemny zapach, a te drugie – lekki, słodkawy smak i przyjemny aromat. Kolendra prawdopodobnie pochodzi z Bliskiego Wschodu i południowej Europy, a w Azji jest znana od bardzo dawna jako lekarstwo w medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej. Można ją spotkać dziko rosnącą na terenach Egiptu i Sudanu.

Kolendra – wartości odżywcze

Kolendra jest bogata przede wszystkim w witaminę C, A, B1, B2, K; ma również sporo potasu, wapnia, sodu i magnezu. Zawiera cenne węglowodany (w tym cukry i błonnik), a także przeciwutleniacze i olejki eteryczne. Wartość energetyczna kolendry wynosi 279.0 kcal na 100 g.

Kolendra – właściwości lecznicze

Kolendra jest doskonałą przyprawą i ziołem, ale może być również świetnym lekarstwem na wszelkie dolegliwości trawienne. Likwiduje niestrawność i bóle związane ze skurczem jelit, a co za tym idzie działa również wiatropędnie. Kolendra jest też dobrym środkiem wspomagającym walkę z pasożytami jelitowymi, a także z niekorzystnymi bakteriami, jak np. E.coli czy patogenami, np. gronkowiec złocisty, odmieniec pospolity. Kolendra, dzięki swoim działaniom żółciopędnym, wspomaga również trawienie. Nieoceniona jest także jako środek pomagający w oczyszczaniu organizmu z toksycznych metali, np. rtęci. Kolendra obniża również poziom cholesterolu i działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, więc można ją stosować jako roślinę wspomagającą walkę z zapaleniem stawów czy spojówek.

Kolendra – kulinarne zastosowanie

Kolendrę można znaleźć przede wszystkim w przyprawie curry, znanej na całym świecie i pochodzącej z Indii mieszance roślin, która nadaje potrawom ostrego, wyrazistego smaku. Jest też jednym ze składników pikantnego sosu harissa pochodzącego z Afryki i sosu guacamole z Meksyku. Kolendra zatem jest jednym z głównych składników potraw egzotycznych, np. arabskiego mięsa koźlego, czy egipskiego dukka, i jest polecana głównie do dań azjatyckich. Kolendrę można również dodawać do potraw z wędzonego mięsa, a także do potraw z dziczyzny i wieprzowiny. Jest również świetnym dodatkiem do dań z ryb. Kolendrą doprawia się też ciasta, pieczywo, makarony, a świeże, starte liście mogą z powodzeniem zastąpić pietruszkę. Nierzadko więc sypie się je do zup i sosów, również wielu sałatek. Zobacz przepis na konfiturę z cebulą i kolendrą.

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇