Kolendra – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, kulinarne zastosowanie

Kolendra przyjechała do nas z ciepłych krajów i od razu zachwyciła kucharzy oraz lekarzy medycyny naturalnej. Sprawdź, jakie dania możesz o nią wzbogacić i w jakich schorzeniach możesz ją wykorzystać.

Kolendra wyglądem przypomina pietruszkę
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Kolendra należy do roślin selerowatych i jest uprawiana obecnie w Holandii, Indiach, Rosji, Ameryce Południowej i Maroku. Jej drobne, zielone listki przypominające pietruszkę, o karbowanym kształcie i dosyć specyficznym zapachu, często służą jako zioło, natomiast ziarna o żółtawym, pomarańczowym bądź brązowym kolorze mogą być mielone na drobny proszek albo ucierane w moździerzu na grubo. Łatwo jest odróżnić niedojrzałe nasiona kolendry od dojrzałych, gdyż te pierwsze mają nieprzyjemny zapach, a te drugie – lekki, słodkawy smak i przyjemny aromat. Kolendra prawdopodobnie pochodzi z Bliskiego Wschodu i południowej Europy, a w Azji jest znana od bardzo dawna jako lekarstwo w medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej. Można ją spotkać dziko rosnącą na terenach Egiptu i Sudanu.

Kolendra – wartości odżywcze

Kolendra jest bogata przede wszystkim w witaminę C, A, B1, B2, K; ma również sporo potasu, wapnia, sodu i magnezu. Zawiera cenne węglowodany (w tym cukry i błonnik), a także przeciwutleniacze i olejki eteryczne. Wartość energetyczna kolendry wynosi 279.0 kcal na 100 g.

Kolendra – właściwości lecznicze

Kolendra jest doskonałą przyprawą i ziołem, ale może być również świetnym lekarstwem na wszelkie dolegliwości trawienne. Likwiduje niestrawność i bóle związane ze skurczem jelit, a co za tym idzie działa również wiatropędnie. Kolendra jest też dobrym środkiem wspomagającym walkę z pasożytami jelitowymi, a także z niekorzystnymi bakteriami, jak np. E.coli czy patogenami, np. gronkowiec złocisty, odmieniec pospolity. Kolendra, dzięki swoim działaniom żółciopędnym, wspomaga również trawienie. Nieoceniona jest także jako środek pomagający w oczyszczaniu organizmu z toksycznych metali, np. rtęci. Kolendra obniża również poziom cholesterolu i działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, więc można ją stosować jako roślinę wspomagającą walkę z zapaleniem stawów czy spojówek.

Kolendra – kulinarne zastosowanie

Kolendrę można znaleźć przede wszystkim w przyprawie curry, znanej na całym świecie i pochodzącej z Indii mieszance roślin, która nadaje potrawom ostrego, wyrazistego smaku. Jest też jednym ze składników pikantnego sosu harissa pochodzącego z Afryki i sosu guacamole z Meksyku. Kolendra zatem jest jednym z głównych składników potraw egzotycznych, np. arabskiego mięsa koźlego, czy egipskiego dukka, i jest polecana głównie do dań azjatyckich. Kolendrę można również dodawać do potraw z wędzonego mięsa, a także do potraw z dziczyzny i wieprzowiny. Jest również świetnym dodatkiem do dań z ryb. Kolendrą doprawia się też ciasta, pieczywo, makarony, a świeże, starte liście mogą z powodzeniem zastąpić pietruszkę. Nierzadko więc sypie się je do zup i sosów, również wielu sałatek. Zobacz przepis na konfiturę z cebulą i kolendrą.

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć