Trwa ładowanie...
dz9p1e6

Kolendra – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, kulinarne zastosowanie

Kolendra przyjechała do nas z ciepłych krajów i od razu zachwyciła kucharzy oraz lekarzy medycyny naturalnej. Sprawdź, jakie dania możesz o nią wzbogacić i w jakich schorzeniach możesz ją wykorzystać.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Kolendra wyglądem przypomina pietruszkę
Kolendra wyglądem przypomina pietruszkę (Shutterstock.com)
dz9p1e6

Kolendra należy do roślin selerowatych i jest uprawiana obecnie w Holandii, Indiach, Rosji, Ameryce Południowej i Maroku. Jej drobne, zielone listki przypominające pietruszkę, o karbowanym kształcie i dosyć specyficznym zapachu, często służą jako zioło, natomiast ziarna o żółtawym, pomarańczowym bądź brązowym kolorze mogą być mielone na drobny proszek albo ucierane w moździerzu na grubo. Łatwo jest odróżnić niedojrzałe nasiona kolendry od dojrzałych, gdyż te pierwsze mają nieprzyjemny zapach, a te drugie – lekki, słodkawy smak i przyjemny aromat. Kolendra prawdopodobnie pochodzi z Bliskiego Wschodu i południowej Europy, a w Azji jest znana od bardzo dawna jako lekarstwo w medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej. Można ją spotkać dziko rosnącą na terenach Egiptu i Sudanu.

Kolendra – wartości odżywcze

Kolendra jest bogata przede wszystkim w witaminę C, A, B1, B2, K; ma również sporo potasu, wapnia, sodu i magnezu. Zawiera cenne węglowodany (w tym cukry i błonnik), a także przeciwutleniacze i olejki eteryczne. Wartość energetyczna kolendry wynosi 279.0 kcal na 100 g.

dz9p1e6

Kolendra – właściwości lecznicze

Kolendra jest doskonałą przyprawą i ziołem, ale może być również świetnym lekarstwem na wszelkie dolegliwości trawienne. Likwiduje niestrawność i bóle związane ze skurczem jelit, a co za tym idzie działa również wiatropędnie. Kolendra jest też dobrym środkiem wspomagającym walkę z pasożytami jelitowymi, a także z niekorzystnymi bakteriami, jak np. E.coli czy patogenami, np. gronkowiec złocisty, odmieniec pospolity. Kolendra, dzięki swoim działaniom żółciopędnym, wspomaga również trawienie. Nieoceniona jest także jako środek pomagający w oczyszczaniu organizmu z toksycznych metali, np. rtęci. Kolendra obniża również poziom cholesterolu i działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, więc można ją stosować jako roślinę wspomagającą walkę z zapaleniem stawów czy spojówek.

Kolendra – kulinarne zastosowanie

Kolendrę można znaleźć przede wszystkim w przyprawie curry, znanej na całym świecie i pochodzącej z Indii mieszance roślin, która nadaje potrawom ostrego, wyrazistego smaku. Jest też jednym ze składników pikantnego sosu harissa pochodzącego z Afryki i sosu guacamole z Meksyku. Kolendra zatem jest jednym z głównych składników potraw egzotycznych, np. arabskiego mięsa koźlego, czy egipskiego dukka, i jest polecana głównie do dań azjatyckich. Kolendrę można również dodawać do potraw z wędzonego mięsa, a także do potraw z dziczyzny i wieprzowiny. Jest również świetnym dodatkiem do dań z ryb. Kolendrą doprawia się też ciasta, pieczywo, makarony, a świeże, starte liście mogą z powodzeniem zastąpić pietruszkę. Nierzadko więc sypie się je do zup i sosów, również wielu sałatek. Zobacz przepis na konfiturę z cebulą i kolendrą.

dz9p1e6

Podziel się opinią

Share
dz9p1e6
dz9p1e6