WAŻNE
TERAZ

Zabójstwo Ziętary. Jest wyrok sądu

Kolendra – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, kulinarne zastosowanie

Kolendra przyjechała do nas z ciepłych krajów i od razu zachwyciła kucharzy oraz lekarzy medycyny naturalnej. Sprawdź, jakie dania możesz o nią wzbogacić i w jakich schorzeniach możesz ją wykorzystać.

Kolendra wyglądem przypomina pietruszkę
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Kolendra należy do roślin selerowatych i jest uprawiana obecnie w Holandii, Indiach, Rosji, Ameryce Południowej i Maroku. Jej drobne, zielone listki przypominające pietruszkę, o karbowanym kształcie i dosyć specyficznym zapachu, często służą jako zioło, natomiast ziarna o żółtawym, pomarańczowym bądź brązowym kolorze mogą być mielone na drobny proszek albo ucierane w moździerzu na grubo. Łatwo jest odróżnić niedojrzałe nasiona kolendry od dojrzałych, gdyż te pierwsze mają nieprzyjemny zapach, a te drugie – lekki, słodkawy smak i przyjemny aromat. Kolendra prawdopodobnie pochodzi z Bliskiego Wschodu i południowej Europy, a w Azji jest znana od bardzo dawna jako lekarstwo w medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej. Można ją spotkać dziko rosnącą na terenach Egiptu i Sudanu.

Kolendra – wartości odżywcze

Kolendra jest bogata przede wszystkim w witaminę C, A, B1, B2, K; ma również sporo potasu, wapnia, sodu i magnezu. Zawiera cenne węglowodany (w tym cukry i błonnik), a także przeciwutleniacze i olejki eteryczne. Wartość energetyczna kolendry wynosi 279.0 kcal na 100 g.

Kolendra – właściwości lecznicze

Kolendra jest doskonałą przyprawą i ziołem, ale może być również świetnym lekarstwem na wszelkie dolegliwości trawienne. Likwiduje niestrawność i bóle związane ze skurczem jelit, a co za tym idzie działa również wiatropędnie. Kolendra jest też dobrym środkiem wspomagającym walkę z pasożytami jelitowymi, a także z niekorzystnymi bakteriami, jak np. E.coli czy patogenami, np. gronkowiec złocisty, odmieniec pospolity. Kolendra, dzięki swoim działaniom żółciopędnym, wspomaga również trawienie. Nieoceniona jest także jako środek pomagający w oczyszczaniu organizmu z toksycznych metali, np. rtęci. Kolendra obniża również poziom cholesterolu i działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, więc można ją stosować jako roślinę wspomagającą walkę z zapaleniem stawów czy spojówek.

Kolendra – kulinarne zastosowanie

Kolendrę można znaleźć przede wszystkim w przyprawie curry, znanej na całym świecie i pochodzącej z Indii mieszance roślin, która nadaje potrawom ostrego, wyrazistego smaku. Jest też jednym ze składników pikantnego sosu harissa pochodzącego z Afryki i sosu guacamole z Meksyku. Kolendra zatem jest jednym z głównych składników potraw egzotycznych, np. arabskiego mięsa koźlego, czy egipskiego dukka, i jest polecana głównie do dań azjatyckich. Kolendrę można również dodawać do potraw z wędzonego mięsa, a także do potraw z dziczyzny i wieprzowiny. Jest również świetnym dodatkiem do dań z ryb. Kolendrą doprawia się też ciasta, pieczywo, makarony, a świeże, starte liście mogą z powodzeniem zastąpić pietruszkę. Nierzadko więc sypie się je do zup i sosów, również wielu sałatek. Zobacz przepis na konfiturę z cebulą i kolendrą.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟