Kolendra – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, kulinarne zastosowanie

Kolendra przyjechała do nas z ciepłych krajów i od razu zachwyciła kucharzy oraz lekarzy medycyny naturalnej. Sprawdź, jakie dania możesz o nią wzbogacić i w jakich schorzeniach możesz ją wykorzystać.

Kolendra wyglądem przypomina pietruszkę
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Kolendra należy do roślin selerowatych i jest uprawiana obecnie w Holandii, Indiach, Rosji, Ameryce Południowej i Maroku. Jej drobne, zielone listki przypominające pietruszkę, o karbowanym kształcie i dosyć specyficznym zapachu, często służą jako zioło, natomiast ziarna o żółtawym, pomarańczowym bądź brązowym kolorze mogą być mielone na drobny proszek albo ucierane w moździerzu na grubo. Łatwo jest odróżnić niedojrzałe nasiona kolendry od dojrzałych, gdyż te pierwsze mają nieprzyjemny zapach, a te drugie – lekki, słodkawy smak i przyjemny aromat. Kolendra prawdopodobnie pochodzi z Bliskiego Wschodu i południowej Europy, a w Azji jest znana od bardzo dawna jako lekarstwo w medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej. Można ją spotkać dziko rosnącą na terenach Egiptu i Sudanu.

Kolendra – wartości odżywcze

Kolendra jest bogata przede wszystkim w witaminę C, A, B1, B2, K; ma również sporo potasu, wapnia, sodu i magnezu. Zawiera cenne węglowodany (w tym cukry i błonnik), a także przeciwutleniacze i olejki eteryczne. Wartość energetyczna kolendry wynosi 279.0 kcal na 100 g.

Kolendra – właściwości lecznicze

Kolendra jest doskonałą przyprawą i ziołem, ale może być również świetnym lekarstwem na wszelkie dolegliwości trawienne. Likwiduje niestrawność i bóle związane ze skurczem jelit, a co za tym idzie działa również wiatropędnie. Kolendra jest też dobrym środkiem wspomagającym walkę z pasożytami jelitowymi, a także z niekorzystnymi bakteriami, jak np. E.coli czy patogenami, np. gronkowiec złocisty, odmieniec pospolity. Kolendra, dzięki swoim działaniom żółciopędnym, wspomaga również trawienie. Nieoceniona jest także jako środek pomagający w oczyszczaniu organizmu z toksycznych metali, np. rtęci. Kolendra obniża również poziom cholesterolu i działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, więc można ją stosować jako roślinę wspomagającą walkę z zapaleniem stawów czy spojówek.

Kolendra – kulinarne zastosowanie

Kolendrę można znaleźć przede wszystkim w przyprawie curry, znanej na całym świecie i pochodzącej z Indii mieszance roślin, która nadaje potrawom ostrego, wyrazistego smaku. Jest też jednym ze składników pikantnego sosu harissa pochodzącego z Afryki i sosu guacamole z Meksyku. Kolendra zatem jest jednym z głównych składników potraw egzotycznych, np. arabskiego mięsa koźlego, czy egipskiego dukka, i jest polecana głównie do dań azjatyckich. Kolendrę można również dodawać do potraw z wędzonego mięsa, a także do potraw z dziczyzny i wieprzowiny. Jest również świetnym dodatkiem do dań z ryb. Kolendrą doprawia się też ciasta, pieczywo, makarony, a świeże, starte liście mogą z powodzeniem zastąpić pietruszkę. Nierzadko więc sypie się je do zup i sosów, również wielu sałatek. Zobacz przepis na konfiturę z cebulą i kolendrą.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru