Trwa ładowanie...
degimas
degimas

Kurczak w sosie dyniowym. Aż ślinka cieknie

Przepis

- To danie z sezonową dynią zaskoczy każdego smakiem, aromatem i fakturą. Delikatny kurczak skąpany w sosie z charakterem z orientalną nutą, której nadaje mu imbir, krem kokosowy i kolendra. Dynia zapewnia piękny energetyczny kolor i w tej kompozycji składników fantastycznie łączy się z nimi w jedną całość - przekonuje Anna, autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami".

4.2
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Okazja:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kuchennymi Drzwiami
Składniki
  • pierś kurczaka eko 500 g
  • sól, pieprz
  • mąka orkiszowa do oprószenia
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 małej dyni piżmowej (lub innej do gotowania)
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml bulionu z warzyw
  • 1/2 porcji kremu kokosowego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • szczypiorek i kolendra do podania
Przepis

Dynię kroimy na kawałki, wyjmujemy gniazda nasienne i zdejmujemy skórę. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak samo imbir. Szalotkę i czosnek kroimy. Pierś oczyszczamy z błon i kroimy na plastry. Delikatnie je rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni z oliwą. Przykrywamy pokrywą.

W płaskim garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy szalotkę z czosnkiem i szklimy, dodajemy dynię, imbir i mieszając podsmażamy przez kilka minut na małym ogniu. Wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy 15 minut.

Wkładamy kawałki kurczaka, wlewamy krem kokosowy i dusimy kolejne 10 minut. Szczypiorek siekamy, odrywamy od łodyżek listki kolendry. Danie doprawiamy solą i pieprzem, wykładamy na półmisek i posypujemy szczypiorkiem i kolendrą. Podajemy z ryżem jaśminowym.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Kurczak w sosie dyniowym. Aż ślinka cieknie
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

15
5
Share
degimas
degimas
degimas
degimas
Więcej tematów
degimas