Makaron ryżowy z kurczakiem, groszkiem i brokułem
Najlepsze letnie przepisy to dania, które są proste, szybkie i lekkie. Dobrze też jeśli przygotowanie ich nie zajmie więcej niż paręnaście minut. Taki jest właśnie makaron ryżowy z soczyście zielonym brokułem i groszkiem, których delikatny smak równoważy orientalny kurczak i pachnące, pietruszkowe pesto.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 2 filety drobiowe
- łyżki sosu sojowego
- 1/3 łyżeczki curry
- olej kokosowy do smażenia
Pesto:
- 30 g prażonych orzeszków ziemnych
- 1 pęczek pietruszki
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 100 ml dowolnej oliwy
- sól
Makaron z warzywami:
- 150 g zielonego groszku
- 20 g brokuła
- 30 g makaronu ryżowego wstążki
- 100 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki ziaren sezamu (wcześniej uprażonych)
Filety z kurczaka kroimy na plastry. Wkładamy do miseczki i zalewamy sosem sojowym i oprószamy curry. Odstawiamy na 20 minut.
W tym czasie miksujemy w blenderze orzeszki, czosnek i posiekany pęczek pietruszki i po trochu dolewamy oliwy tak, aby powstało pesto.
Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy zmrożonego brokuła i gotujemy ok. 5 minut. Odcedzamy. Następnie wrzucamy groszek i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki kurczaka na rumiano, na każdej ze stron.
Ryżowy makaron przygotowujemy wg przepisu i odcedzony i jeszcze gorący dodajemy do kurczaka na patelnię. Dodajemy również warzywa mleko kokosowe, sok z cytryny. Podgrzewamy całość na patelni jeszcze ok. 2 minut i rozkładamy na talerze. Polewamy pesto pietruszkowym i posypujemy prażonym sezamem.
Zobacz także: Placuszki z brokułami i kukurydzą
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze