Trwa ładowanie...
d4bax3z
05-04-2022 08:30

Jajka faszerowane pastą z łososiem. Podaj na wielkanocny stół

Przepis

Trudno sobie wyobrazić wielkanocny stół bez faszerowanych jajek. Można je przygotować na wiele sposobów - ze szczypiorkiem, pietruszką, pieczarkami, szynką, oliwkami, kaparami... Pomysły się nie kończą. Tym razem proponujemy jajka faszerowane przepyszną pasta z łososia. Palce lizać!

d4bax3z
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Teresa Kasprzycka
Składniki
  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 100 g wędzonego łososia,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżeczka soku z limonki,
  • odrobina czarnego mielonego pieprzu,
  • odrobina białego mielonego pieprzu,
  • szczypta soli,
  • sałata do dekoracji.
Przepis
  • Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek i przecinamy na połówki. Do miski wkładamy łososia i rozcieramy go drewnianą łyżką.
  • Ostrożnie wyjmujemy żółtka z jajek i dodajemy je do roztartego łososia. Dokładamy majonez, sól, sok z limonki oraz oba rodzaje pieprzu. Ucieramy na gładką masę. Na koniec dosypujemy szczypiorek i mieszamy.
  • Gotową masą napełniamy jajka w miejscu wyjętych żółtek i uklepujemy "na górkę", aby wystawało powyżej białka.
  • Układamy na talerzu na liściach sałaty i dekorujemy talerz.
  • Jajka idealnie nadają się na wielkanocną kolację, śniadanie lub na przystawkę. Pozostałą masę można wykorzystać jako pastę do chleba.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Jajka faszerowane pastą z łososiem. Podaj na wielkanocny stół
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
d4bax3z

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4bax3z
d4bax3z
d4bax3z
d4bax3z
Więcej tematów
d4bax3z