Jajka faszerowane pastą z łososiem. Podaj na wielkanocny stół
Trudno sobie wyobrazić wielkanocny stół bez faszerowanych jajek. Można je przygotować na wiele sposobów - ze szczypiorkiem, pietruszką, pieczarkami, szynką, oliwkami, kaparami... Pomysły się nie kończą. Tym razem proponujemy jajka faszerowane przepyszną pasta z łososia. Palce lizać!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 100 g wędzonego łososia,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżeczka soku z limonki,
- odrobina czarnego mielonego pieprzu,
- odrobina białego mielonego pieprzu,
- szczypta soli,
- sałata do dekoracji.
Przepis
- Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek i przecinamy na połówki. Do miski wkładamy łososia i rozcieramy go drewnianą łyżką.
- Ostrożnie wyjmujemy żółtka z jajek i dodajemy je do roztartego łososia. Dokładamy majonez, sól, sok z limonki oraz oba rodzaje pieprzu. Ucieramy na gładką masę. Na koniec dosypujemy szczypiorek i mieszamy.
- Gotową masą napełniamy jajka w miejscu wyjętych żółtek i uklepujemy "na górkę", aby wystawało powyżej białka.
- Układamy na talerzu na liściach sałaty i dekorujemy talerz.
- Jajka idealnie nadają się na wielkanocną kolację, śniadanie lub na przystawkę. Pozostałą masę można wykorzystać jako pastę do chleba.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl