Jajka faszerowane pastą z łososiem. Podaj na wielkanocny stół

Trudno sobie wyobrazić wielkanocny stół bez faszerowanych jajek. Można je przygotować na wiele sposobów - ze szczypiorkiem, pietruszką, pieczarkami, szynką, oliwkami, kaparami... Pomysły się nie kończą. Tym razem proponujemy jajka faszerowane przepyszną pasta z łososia. Palce lizać!

Jajka faszerowane pastą z łososiem. Podaj na wielkanocny stółJajka faszerowane pastą z łososiem. Podaj na wielkanocny stół
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 100 g wędzonego łososia,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżeczka soku z limonki,
  • odrobina czarnego mielonego pieprzu,
  • odrobina białego mielonego pieprzu,
  • szczypta soli,
  • sałata do dekoracji.

Przepis

  • Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek i przecinamy na połówki. Do miski wkładamy łososia i rozcieramy go drewnianą łyżką.
  • Ostrożnie wyjmujemy żółtka z jajek i dodajemy je do roztartego łososia. Dokładamy majonez, sól, sok z limonki oraz oba rodzaje pieprzu. Ucieramy na gładką masę. Na koniec dosypujemy szczypiorek i mieszamy.
  • Gotową masą napełniamy jajka w miejscu wyjętych żółtek i uklepujemy "na górkę", aby wystawało powyżej białka.
  • Układamy na talerzu na liściach sałaty i dekorujemy talerz.
  • Jajka idealnie nadają się na wielkanocną kolację, śniadanie lub na przystawkę. Pozostałą masę można wykorzystać jako pastę do chleba.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości