Jajka faszerowane pastą z łososiem. Podaj na wielkanocny stół
Trudno sobie wyobrazić wielkanocny stół bez faszerowanych jajek. Można je przygotować na wiele sposobów - ze szczypiorkiem, pietruszką, pieczarkami, szynką, oliwkami, kaparami... Pomysły się nie kończą. Tym razem proponujemy jajka faszerowane przepyszną pasta z łososia. Palce lizać!
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 100 g wędzonego łososia,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżeczka soku z limonki,
- odrobina czarnego mielonego pieprzu,
- odrobina białego mielonego pieprzu,
- szczypta soli,
- sałata do dekoracji.
- Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek i przecinamy na połówki. Do miski wkładamy łososia i rozcieramy go drewnianą łyżką.
- Ostrożnie wyjmujemy żółtka z jajek i dodajemy je do roztartego łososia. Dokładamy majonez, sól, sok z limonki oraz oba rodzaje pieprzu. Ucieramy na gładką masę. Na koniec dosypujemy szczypiorek i mieszamy.
- Gotową masą napełniamy jajka w miejscu wyjętych żółtek i uklepujemy "na górkę", aby wystawało powyżej białka.
- Układamy na talerzu na liściach sałaty i dekorujemy talerz.
- Jajka idealnie nadają się na wielkanocną kolację, śniadanie lub na przystawkę. Pozostałą masę można wykorzystać jako pastę do chleba.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze