Trwa ładowanie...
d43tsk8
20-07-2018 09:30

Drożdżówki z truskawkami. Wyrośnięte i puszyste

Przepis

Oryginalna receptura na te drożdżowki pochodzi z 1895 r. Mięciutkie, wyrośnięte ze słodką kruszonką na wierzchu. Po prostu niebo w gębie. Przepis z bloga "Przepisy tradycyjne".

d43tsk8
3.2
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Przepisy tradycyjne
Źródło: Przepisy tradycyjne
Składniki
  • Kilkanaście drobnych truskawek
  • 40 g masła
  • 125 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 20 g drożdży
  • 250 g przesianej mąki
  • 2 jajka
Przepis

Drożdże rozczyniam w ciepłym mleku. Dodaję łyżkę cukru i lekko mieszam. Odstawiam rozczyn na ok. 10 minut. Jajka i cukier miksuję do momentu, aż powstanie lekka bladożółta masa. Do zmiksowanych jajek wsypuję mąkę, wlewam też rozczyn z drożdży i wszystko mieszam delikatnie za pomocą łopatki. Jak już masa jest w miarę jednolita zaczynam mieszać ją rękoma. Nie ugniatam nic mocno, po prostu mieszam ciasto ręką. Pod koniec wyrabiania dodaję rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Zostawiam je pod przykryciem i w ciepłym miejscu. Babcia pokazała mi fajny sposób: trzeba nagrzać w garnku trochę wody i przykryć go pokrywką "do góry nogami". Na tak ułożonej pokrywce możemy ustawić miskę z naszym ciastem, które będzie ładnie rosło. Wyrośnięte ciasto lekko zbijam ręką, podsypuję odrobiną mąką - dzięki temu odchodzi od dłoni. Formuję kulki, które rozciągam i spłaszczam, żeby przybrały formę drożdżówki. Każdą drożdżówkę na środku spłaszczam za pomocą szklanki - przyciskam mocno dno szklanki do ciasta. Nakładam truskawki i posypuję wszystko kruszonką. Odstawiam drożdżówki na 30 minut. Wstawiam wyrośnięte drożdżówki do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 25 minut.

Zobacz też: chaczapuri

Drożdżówki z truskawkami. Wyrośnięte i puszyste
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d43tsk8
d43tsk8
d43tsk8
d43tsk8
Więcej tematów
d43tsk8