Pieczone pierogi z kurkami i cebulką
Pieczone pierogi z kurkowym farszem to niebanalny pomysł na obiad. Są bardzo smaczne i aromatyczne. Możemy je również podać na świąteczny stół, ponieważ doskonale komponują się z czerwonym barszczem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 30 dag mąki pszennej,
- 12 dag margaryny,
- ćwierć łyżeczki chilli w proszku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- jajko.
Farsz:
- szkl. duszonych kurek bez sosu,
- 2 cebule,
- olej do smażenia,
- jajko,
- margaryna do natłuszczenia.
Z powyższych składników zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wyciąć krążki.
Cebule posiekać, zeszklić na oleju, dodać kurki, dusić razem ok. 5 min. Farszem nadziewać pierogi, zlepić brzegi. Ułożyć na natłuszczonej blasze. Pierogi posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 30 min w temp. 170 st.
Przepis dodał użytkownik czekoladka_m
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze