Cynamonowe blondies z Pryncypałkami. Trudno się oprzeć
Przepyszne ciacho z masą serową i cynamonowymi wafelkami. Ostrzegamy, na jednym kawałku się nie skończy. Przepis z bloga "Cukrowa Wróżka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Okazja: |
- 1 ¼ szklanki mąki
- 1 szklanka cukru brązowego
- 100 g masła
- 2 jaja
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- 10 sztuk Pryncypałek pomarańczowo-cynamonowych
Masa serowa:
- 250 g zmielonego twarogu
- ¼ szklanki cukru brązowego
- aromat pomarańczowy
- 1 jajo
- 10 sztuk Pryncypałek pomarańczowo-cynamonowych
Niedużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie Pryncypałki pokroić w kostkę. Masło roztopić z cukrem, studzić ok. 10 minut, a następnie roztrzepać z 2 jajkami. Mąkę wymieszać z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do masy jajecznej i wymieszać do połączenia składników. Na koniec wmieszać Pryncypałki. Ciasto rozsmarować w blaszce. Na masę serową zmiksować twaróg z cukrem i jajkiem i kilkoma kroplami aromatu. Wymieszać z 5 Pryncypałkami. Kleksy masy serowej rozłożyć na cieście i wymieszać lekko obie warstwy widelcem. Pozostałe Pryncypałki rozsypać na wierzchu ciasta. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Kroić po ostudzeniu.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze