Trwa ładowanie...
d3swco7
d3swco7

Domowy twarożek. Prosty i bez zbędnej chemii

Przepis

Domowy twarożek z jogurtu naturalnego jest w zasięgu twojej reki. Robi go się naprawdę prosto i nie wymaga profesjonalnego sprzętu. Wszystko, co musisz mieć to durszlak, rondelek i gaza. Bazą jest dobrej jakości jogurt naturalny. Reszta to już tylko i wyłącznie kwestia czasu i cierpliwości. Po 12 godzinach od "nastawienia" robi się z niego idealnie gęsty jogurt grecki, po dobie serek idealny do serników, a po 5 dniach twarożek. Sprawdzony przepis z bloga "Dziękuję było pyszne".

5.0
(3 głosy)
Oceń:
d3swco7
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Domowy twarożek. Prosty i bez zbędnej chemii
www.dziekujebylopyszne.pl
Składniki
  • 700 ml jogurtu naturalnego

Potrzebne dodatkowo:

  • gaza 50x50 cm lub większa
  • durszlak
  • rondelek
Przepis

Na rondelek kładziemy durszlak. Durszlak wykładamy gazą (podwójna warstwa). Wylewamy jogurt naturalny. Przykrywamy całość folią aluminiową i odstawiamy do lodówki. Raz dziennie wylewamy z rondelka odsączoną serwatkę. Po 5 dniach serek jest idealnej konsystencji i gotowy do jedzenia. Sugestia autorki: jeśli uważacie, że serek jest dla was zbyt gęsty - nic straconego! Wystarczy wlać do niego nieco serwatki i dokładnie wymieszać! Oczywiście serek możecie robić z jogurtu z mleka krowiego. Schemat postępowania jest identyczny jak z kupnym jogurtem naturalnym.
Zobacz także: domowe racuszki z jabłkami w kilka chwil

Polecamy wideo: Dip z koziego serka i awokado

Domowy twarożek. Prosty i bez zbędnej chemii
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
d3swco7

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d3swco7
d3swco7
d3swco7
d3swco7
d3swco7