Domowy twarożek. Prosty i bez zbędnej chemii
Domowy twarożek z jogurtu naturalnego jest w zasięgu twojej reki. Robi go się naprawdę prosto i nie wymaga profesjonalnego sprzętu. Wszystko, co musisz mieć to durszlak, rondelek i gaza. Bazą jest dobrej jakości jogurt naturalny. Reszta to już tylko i wyłącznie kwestia czasu i cierpliwości. Po 12 godzinach od "nastawienia" robi się z niego idealnie gęsty jogurt grecki, po dobie serek idealny do serników, a po 5 dniach twarożek. Sprawdzony przepis z bloga "Dziękuję było pyszne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 700 ml jogurtu naturalnego
Potrzebne dodatkowo:
- gaza 50x50 cm lub większa
- durszlak
- rondelek
Na rondelek kładziemy durszlak. Durszlak wykładamy gazą (podwójna warstwa). Wylewamy jogurt naturalny. Przykrywamy całość folią aluminiową i odstawiamy do lodówki. Raz dziennie wylewamy z rondelka odsączoną serwatkę. Po 5 dniach serek jest idealnej konsystencji i gotowy do jedzenia. Sugestia autorki: jeśli uważacie, że serek jest dla was zbyt gęsty - nic straconego! Wystarczy wlać do niego nieco serwatki i dokładnie wymieszać! Oczywiście serek możecie robić z jogurtu z mleka krowiego. Schemat postępowania jest identyczny jak z kupnym jogurtem naturalnym.
Zobacz także: domowe racuszki z jabłkami w kilka chwil
src="https://d.wpimg.pl/1788037108--160023290/rac.jpg"/>
Polecamy wideo: Dip z koziego serka i awokado
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania |
Podziel się opinią
Komentarze