Nie musisz chować masła do lodówki. Sprawdzony sposób

Jedną z kwestii, która dzieli miłośników gotowania, jest sposób przechowywania masła. Spory o to trwają od lat i wydaje się, że w każdym domu panują inne zasady. Postanowiliśmy więc wziąć pod lupę masło i sprawdzić, jakie są metody jego przechowywania.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  Luiza Nowak

Po otworzeniu opakowania z masłem mamy przed sobą dwie możliwości: albo włożymy je do lodówki, gdzie stanie się twarde i trudne do rozsmarowania, albo zostawimy je obok chlebaka i narazimy na rozwój bakterii. Jednak wiele źródeł podkreśla, że nie ma potrzeby trzymania masła w bardzo niskich temperaturach. Kluczowy jest tutaj pojemnik, w którym przechowujemy ten produkt mleczarski. Maselniczka powinna być szczelna, po to, aby światło i tlen nie dotarły do schowanego w niej masła. Przyjmuje się, że tak przechowywane masło jest dobre do spożycia przez ok. 7 dni.

Alternatywą dla klasycznej maselniczki jest trzymanie masła w naczyniu wypełnionym osoloną wodą. Jest to starodawny sposób, dzięki któremu zachowamy świeżość produktu nawet przez 14 dni. Pamiętajmy, że jeżeli chcemy skorzystać z niego później, dobrym pomysłem będzie jego zamrożenie. Zamrożony nabiał możemy przechowywać nawet kilka miesięcy. Więcej o tej metodzie przechowywania żywności możecie przeczytać tutaj.

W okresie letnim warto jednak przechowywać masło w niższych temperaturach. Gdy temperatura przekracza 25 stopni Celsjusza powinniśmy schować je do lodówki, aby nie narażać go na rozwój bakterii i całkowite roztopienie. A czy wy macie sprawdzone sposoby na przechowywanie masła? Czekamy na wasze komentarze.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru