Trwa ładowanie...

Nie musisz chować masła do lodówki. Sprawdzony sposób

Jedną z kwestii, która dzieli miłośników gotowania, jest sposób przechowywania masła. Spory o to trwają od lat i wydaje się, że w każdym domu panują inne zasady. Postanowiliśmy więc wziąć pod lupę masło i sprawdzić, jakie są metody jego przechowywania.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Nie musisz chować masła do lodówki. Sprawdzony sposóbŹródło: 123RF
d3lcp4c
d3lcp4c

Po otworzeniu opakowania z masłem mamy przed sobą dwie możliwości: albo włożymy je do lodówki, gdzie stanie się twarde i trudne do rozsmarowania, albo zostawimy je obok chlebaka i narazimy na rozwój bakterii. Jednak wiele źródeł podkreśla, że nie ma potrzeby trzymania masła w bardzo niskich temperaturach. Kluczowy jest tutaj pojemnik, w którym przechowujemy ten produkt mleczarski. Maselniczka powinna być szczelna, po to, aby światło i tlen nie dotarły do schowanego w niej masła. Przyjmuje się, że tak przechowywane masło jest dobre do spożycia przez ok. 7 dni.

Alternatywą dla klasycznej maselniczki jest trzymanie masła w naczyniu wypełnionym osoloną wodą. Jest to starodawny sposób, dzięki któremu zachowamy świeżość produktu nawet przez 14 dni. Pamiętajmy, że jeżeli chcemy skorzystać z niego później, dobrym pomysłem będzie jego zamrożenie. Zamrożony nabiał możemy przechowywać nawet kilka miesięcy. Więcej o tej metodzie przechowywania żywności możecie przeczytać tutaj.

W okresie letnim warto jednak przechowywać masło w niższych temperaturach. Gdy temperatura przekracza 25 stopni Celsjusza powinniśmy schować je do lodówki, aby nie narażać go na rozwój bakterii i całkowite roztopienie. A czy wy macie sprawdzone sposoby na przechowywanie masła? Czekamy na wasze komentarze.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d3lcp4c
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3lcp4c
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj