ycipk-3zmsf2

Nie musisz chować masła do lodówki. Sprawdzony sposób

Jedną z kwestii, która dzieli miłośników gotowania, jest sposób przechowywania masła. Spory o to trwają od lat i wydaje się, że w każdym domu panują inne zasady. Postanowiliśmy więc wziąć pod lupę masło i sprawdzić, jakie są metody jego przechowywania.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Nie musisz chować masła do lodówki. Sprawdzony sposób
(123RF)
ycipk-3zmsf2

Po otworzeniu opakowania z masłem mamy przed sobą dwie możliwości: albo włożymy je do lodówki, gdzie stanie się twarde i trudne do rozsmarowania, albo zostawimy je obok chlebaka i narazimy na rozwój bakterii. Jednak wiele źródeł podkreśla, że nie ma potrzeby trzymania masła w bardzo niskich temperaturach. Kluczowy jest tutaj pojemnik, w którym przechowujemy ten produkt mleczarski. Maselniczka powinna być szczelna, po to, aby światło i tlen nie dotarły do schowanego w niej masła. Przyjmuje się, że tak przechowywane masło jest dobre do spożycia przez ok. 7 dni.

Alternatywą dla klasycznej maselniczki jest trzymanie masła w naczyniu wypełnionym osoloną wodą. Jest to starodawny sposób, dzięki któremu zachowamy świeżość produktu nawet przez 14 dni. Pamiętajmy, że jeżeli chcemy skorzystać z niego później, dobrym pomysłem będzie jego zamrożenie. Zamrożony nabiał możemy przechowywać nawet kilka miesięcy. Więcej o tej metodzie przechowywania żywności możecie przeczytać tutaj.

W okresie letnim warto jednak przechowywać masło w niższych temperaturach. Gdy temperatura przekracza 25 stopni Celsjusza powinniśmy schować je do lodówki, aby nie narażać go na rozwój bakterii i całkowite roztopienie. A czy wy macie sprawdzone sposoby na przechowywanie masła? Czekamy na wasze komentarze.

ycipk-3zmsf2

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-3zmsf2

ycipk-3zmsf2
ycipk-3zmsf2