Nie musisz chować masła do lodówki. Sprawdzony sposób

Jedną z kwestii, która dzieli miłośników gotowania, jest sposób przechowywania masła. Spory o to trwają od lat i wydaje się, że w każdym domu panują inne zasady. Postanowiliśmy więc wziąć pod lupę masło i sprawdzić, jakie są metody jego przechowywania.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  Luiza Nowak

Po otworzeniu opakowania z masłem mamy przed sobą dwie możliwości: albo włożymy je do lodówki, gdzie stanie się twarde i trudne do rozsmarowania, albo zostawimy je obok chlebaka i narazimy na rozwój bakterii. Jednak wiele źródeł podkreśla, że nie ma potrzeby trzymania masła w bardzo niskich temperaturach. Kluczowy jest tutaj pojemnik, w którym przechowujemy ten produkt mleczarski. Maselniczka powinna być szczelna, po to, aby światło i tlen nie dotarły do schowanego w niej masła. Przyjmuje się, że tak przechowywane masło jest dobre do spożycia przez ok. 7 dni.

Alternatywą dla klasycznej maselniczki jest trzymanie masła w naczyniu wypełnionym osoloną wodą. Jest to starodawny sposób, dzięki któremu zachowamy świeżość produktu nawet przez 14 dni. Pamiętajmy, że jeżeli chcemy skorzystać z niego później, dobrym pomysłem będzie jego zamrożenie. Zamrożony nabiał możemy przechowywać nawet kilka miesięcy. Więcej o tej metodzie przechowywania żywności możecie przeczytać tutaj.

W okresie letnim warto jednak przechowywać masło w niższych temperaturach. Gdy temperatura przekracza 25 stopni Celsjusza powinniśmy schować je do lodówki, aby nie narażać go na rozwój bakterii i całkowite roztopienie. A czy wy macie sprawdzone sposoby na przechowywanie masła? Czekamy na wasze komentarze.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟