Ciasto z makiem i krówką. Tak pyszne, że trudno się oprzeć
Przed wami "euforia". Przepyszne warstwowe ciacho czekoladowe z makiem, orzechami i masą krówkową. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 6 jajek osobno – żółtka i białka
- 180 g cukru kryształu
- 80 ml oleju
- 200 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 2 łyżki kakao bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml świeżo zaparzonej, ostudzonej kawy
Ciasto makowe – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
- 130 g masła w temperaturze pokojowej
- 90 g cukru kryształu
- 200 g suchego, zmielonego maku (użyłam kupnego, zmielonego w torebce)
- 4-5 kropli aromatu migdałowego
- 4 duże jajka
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
Do nasączenia:
- 230-250 ml wody (można część zastąpić alkoholem np. spirytusem lub wódką lub likierem)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
Czekoladowy krem – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
- 200 g gorzkiej czekolady – użyłam czekolady 64 proc.
- 50 g mlecznej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki 30 proc. (śmietana do deserów)
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 300 g masy krówkowej z puszki
Polewa:
- 150g gorzkiej czekolady – użyłam czekolady 64 proc.
- 100 g mlecznej czekolady
- 250 ml śmietanki kremówki 30 proc. (śmietana do deserów)
- około 150-200 g masy krówkowej z puszki
Dodatkowo:
- wiórki czekoladowe do posypania
- Biszkopt: piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra- dół. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
- W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką. Wlać kawę i znów wymieszać krótko szpatułką.
- Następnie przesiać połowę przygotowanej mąki z kakao, wymieszać bardzo krótko szpatułką (proszę za długo nie mieszać) i przesiać pozostałą mąkę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Ciasto makowe: do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Dodać zmielony mak, aromat i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.
- Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
- Dodać orzechy i wymieszać szpatułką.
- Ciepły biszkopt można wyjąć z blaszki i tą samą blaszkę 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto makowe przełożyć do blaszki i wyrównać.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Czekoladowy krem: do rondelka wlać śmietankę, postawić na ogniu i zagotować.
- Do miseczki przełożyć połamaną czekoladę (gorzką oraz mleczną) i zalać ją gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi.
- Czekoladową masę nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
- Gdy masa czekoladowa już ostygnie, do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 2 minuty.
- W dwóch partiach dodać masę krówkową, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.
- Następnie do maślanego kremu dodać w dwóch partiach czekoladową masę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.
- Składanie ciasta: z blaszki wyjąć ciasto makowe i odstawić.
- Z biszkoptu zdjąć papier do pieczenia i papier wyłożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części.
- Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać (część wody można zastąpić np. 3 łyżkami spirytusu) i tak około 1/4 ponczu nasączyć biszkopt w blaszce (troszkę więcej ponczu radzę przeznaczyć na ciasto makowe).
- Na biszkopt w blaszce wyłożyć połowę czekoladowego kremu i wyrównać.
- Z ciasta makowego zdjąć papier do pieczenia i z ciasta można również troszkę odciąć przypieczoną skórkę.
- Ciasto makowe położyć na kremie w blaszce i nasączyć je troszkę więcej niż biszkopt.
- Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu, lekko docisnąć i nasączyć go pozostałym ponczem.
- Polewa: do rondelka wlać śmietankę, postawić na ogniu i zagotować.
- Do miseczki przełożyć połamaną czekoladę (gorzką oraz mleczną) i zalać ją gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi.
- Następnie do ciepłej masy czekoladowej dodać masę krówkową jaka została nam w puszce i dokładnie wymieszać.
- Polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać.
- Na koniec ciasto posypałam wiórkami czekoladowymi. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.
- Ciasto radzę podawać w temperaturze pokojowej, czyli tak około 45-60 minut przed podaniem ciasto można wyjąć z lodówki, aby krem był bardziej miękki i kremowy.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze