Trwa ładowanie...
d1b6w3y

Ciasto z makiem i krówką. Tak pyszne, że trudno się oprzeć

Przepis

Przed wami "euforia". Przepyszne warstwowe ciacho czekoladowe z makiem, orzechami i masą krówkową. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d1b6w3y
3.3
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8

Okazja:
Mała Cukierenka
Źródło: Mała Cukierenka
Składniki

Biszkopt:

  • 6 jajek osobno – żółtka i białka
  • 180 g cukru kryształu
  • 80 ml oleju
  • 200 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 łyżki kakao bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml świeżo zaparzonej, ostudzonej kawy

Ciasto makowe – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 130 g masła w temperaturze pokojowej
  • 90 g cukru kryształu
  • 200 g suchego, zmielonego maku (użyłam kupnego, zmielonego w torebce)
  • 4-5 kropli aromatu migdałowego
  • 4 duże jajka
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Do nasączenia:

  • 230-250 ml wody (można część zastąpić alkoholem np. spirytusem lub wódką lub likierem)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Czekoladowy krem – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 200 g gorzkiej czekolady – użyłam czekolady 64 proc.
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc. (śmietana do deserów)
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 300 g masy krówkowej z puszki

Polewa:

  • 150g gorzkiej czekolady – użyłam czekolady 64 proc.
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc. (śmietana do deserów)
  • około 150-200 g masy krówkowej z puszki

Dodatkowo:

  • wiórki czekoladowe do posypania
Przepis
  • Biszkopt: piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra- dół. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
  • W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką. Wlać kawę i znów wymieszać krótko szpatułką.
  • Następnie przesiać połowę przygotowanej mąki z kakao, wymieszać bardzo krótko szpatułką (proszę za długo nie mieszać) i przesiać pozostałą mąkę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Ciasto makowe: do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Dodać zmielony mak, aromat i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.
  • Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
  • Dodać orzechy i wymieszać szpatułką.
  • Ciepły biszkopt można wyjąć z blaszki i tą samą blaszkę 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciasto makowe przełożyć do blaszki i wyrównać.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Czekoladowy krem: do rondelka wlać śmietankę, postawić na ogniu i zagotować.
  • Do miseczki przełożyć połamaną czekoladę (gorzką oraz mleczną) i zalać ją gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi.
  • Czekoladową masę nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
  • Gdy masa czekoladowa już ostygnie, do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 2 minuty.
  • W dwóch partiach dodać masę krówkową, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.
  • Następnie do maślanego kremu dodać w dwóch partiach czekoladową masę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.
  • Składanie ciasta: z blaszki wyjąć ciasto makowe i odstawić.
  • Z biszkoptu zdjąć papier do pieczenia i papier wyłożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części.
  • Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać (część wody można zastąpić np. 3 łyżkami spirytusu) i tak około 1/4 ponczu nasączyć biszkopt w blaszce (troszkę więcej ponczu radzę przeznaczyć na ciasto makowe).
  • Na biszkopt w blaszce wyłożyć połowę czekoladowego kremu i wyrównać.
  • Z ciasta makowego zdjąć papier do pieczenia i z ciasta można również troszkę odciąć przypieczoną skórkę.
  • Ciasto makowe położyć na kremie w blaszce i nasączyć je troszkę więcej niż biszkopt.
  • Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu, lekko docisnąć i nasączyć go pozostałym ponczem.
  • Polewa: do rondelka wlać śmietankę, postawić na ogniu i zagotować.
  • Do miseczki przełożyć połamaną czekoladę (gorzką oraz mleczną) i zalać ją gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi.
  • Następnie do ciepłej masy czekoladowej dodać masę krówkową jaka została nam w puszce i dokładnie wymieszać.
  • Polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać.
  • Na koniec ciasto posypałam wiórkami czekoladowymi. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.
  • Ciasto radzę podawać w temperaturze pokojowej, czyli tak około 45-60 minut przed podaniem ciasto można wyjąć z lodówki, aby krem był bardziej miękki i kremowy.
Ciasto z makiem i krówką. Tak pyszne, że trudno się oprzeć
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

17
Share
d1b6w3y
d1b6w3y
d1b6w3y
d1b6w3y
d1b6w3y
Więcej tematów
d1b6w3y