Gdzie ukrywa się cukier? O tych produktach byś nie pomyślał

Cukier nie cieszy się najlepszą sławą. Jednak wciąż wielu z nas żyje w zgodzie z hasłem "cukier krzepi". Niestety nie krzepi, a nawet jeśli, to korzyści, które daje, w żaden sposób nie równoważą zagrożeń, które wynikają ze spożywania zbyt dużych ilości białych kryształków.

CukierŚwiatowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie maksymalnie 10 łyżeczek cukru dziennie
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Jeśli jemy zbyt dużo cukru, chorujemy na miażdżycę, otyłość czy choroby układu krwionośnego. A przesadzić z ilością jest bardzo łatwo. Jedząc przeróżne produkty nie zwracamy uwagi na to, ile cukru one zawierają, bierzemy pod uwagę przede wszystkim te ilości cukru, którym słodzimy kawę czy herbatę. A to duży błąd. Cukier znajduje się praktycznie w każdym produkcie. Tymczasem Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie maksymalnie 10 łyżeczek cukru dziennie. Warto więc wiedzieć, w jakich produktach czai się najwięcej cukru.

Miód

Choć miód jest wyjątkowo zdrowy i często polecany w przypadku wielu przypadłości, to jednak zawiera bardzo dużo cukru. Szacuje się, że w jednej łyżce miodu mogą się znaleźć aż cztery łyżeczki różnego rodzaju cukrów. Niektóre z nich, takie jak fruktoza czy glukoza to cukry proste, łatwo przyswajalne i nie tak szkodliwe jak sacharoza, której w miodzie nie powinno być więcej niż pięć procent. Ale jednak i cukry proste powodują otyłość. Jedzmy więc miód, ale nie przesadzajmy z ilością.

Syrop klonowy

Wytwarzany z soku kanadyjskich i amerykańskich klonów syrop jest kolejnym zamiennikiem cukru z buraków cukrowych. Podobnie jak miód, jest w nim wiele różnego typu węglowodanów, ale jest i sacharoza. Jedna łyżka syropu to dwie łyżeczki cukru. Syropem najczęściej polewamy naleśniki i placki, jest on uwielbiany przez dzieci, ale, podobnie jak szkodliwe słodycze, może powodować u najmłodszych próchnicę.

Czym zastąpić cukier w diecie

Dżemy

Łyżeczka dżemu owocowego to łyżeczka cukru. Ten prosty przelicznik wynika z faktu, że robiąc dżem używa się najczęściej takich właśnie proporcji – na kilogram owoców, kilogram cukru. Dzięki temu dżemy są dłużej zdatne do jedzenia i smakują lepiej (szczególnie, gdy dżem robimy z kwaskowatych owoców, takich jak porzeczki czy agrest). I choć w dżemie jest również mnóstwo witamin, to cukier decyduje o tym, żeby jego jedzenia ograniczać.

Czekoladowe płatki śniadaniowe

Wydaje się, że płatki śniadaniowe są produktem zdrowym i bezpiecznym. I tak jest, ale tylko w przypadku płatków zbożowych, z lekko tylko przetworzonej kukurydzy, owsa czy pszenicy. Płatki smakowe, wysokoprzetworzone, takie jak chrupki czekoladowe to inna bajka. W dziesięciu łyżkach takich płatków znajduje się nawet pięć łyżeczek cukru. To ogromna ilość. Płatki dzięki temu dodają nam energii, ale na pewno nie pomagają w zdrowym odżywianiu.

Batony musli

Podobnie, jak w przypadku płatków, batoniki zbożowe są bardzo różne. Wiele z nich jednak zawiera nie tylko cukier (przeciętnie dwie łyżeczki w jednym małym batonie), to w dodatku znajdziemy w nich także czekoladę i sztuczne słodziki. Batoniki dostarczają sporo energii i błonnika, więc spokojnie je jedzmy, ale wybierajmy takie, które cukru w sobie nie mają.

Jogurty owocowe

Pięć łyżeczek cukru w małym opakowaniu jogurtu owocowego to sporo. I choć same jogurty są zdrowe, bo pomagają w zdrowym utrzymaniu układu pokarmowego, to jednak ich dobroczynne właściwości przez cukier są mniejsze. Zamiast więc jogurtów owocowych wybierajmy naturalne, w których cukier występuje w minimalnych ilościach.

Słodzone napoje

O tym, że słodzone napoje są szkodliwe, wie chyba każdy, a jednak pijemy ich mnóstwo. W małej puszce, o pojemności 330 ml może być nawet dziewięć łyżeczek cukru, w dodatku chodzi głównie o sacharozę, która jest głównym odpowiedzialnym za otyłość.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów