Gdzie ukrywa się cukier? O tych produktach byś nie pomyślał
Cukier nie cieszy się najlepszą sławą. Jednak wciąż wielu z nas żyje w zgodzie z hasłem "cukier krzepi". Niestety nie krzepi, a nawet jeśli, to korzyści, które daje, w żaden sposób nie równoważą zagrożeń, które wynikają ze spożywania zbyt dużych ilości białych kryształków.
Jeśli jemy zbyt dużo cukru, chorujemy na miażdżycę, otyłość czy choroby układu krwionośnego. A przesadzić z ilością jest bardzo łatwo. Jedząc przeróżne produkty nie zwracamy uwagi na to, ile cukru one zawierają, bierzemy pod uwagę przede wszystkim te ilości cukru, którym słodzimy kawę czy herbatę. A to duży błąd. Cukier znajduje się praktycznie w każdym produkcie. Tymczasem Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie maksymalnie 10 łyżeczek cukru dziennie. Warto więc wiedzieć, w jakich produktach czai się najwięcej cukru.
Miód
Choć miód jest wyjątkowo zdrowy i często polecany w przypadku wielu przypadłości, to jednak zawiera bardzo dużo cukru. Szacuje się, że w jednej łyżce miodu mogą się znaleźć aż cztery łyżeczki różnego rodzaju cukrów. Niektóre z nich, takie jak fruktoza czy glukoza to cukry proste, łatwo przyswajalne i nie tak szkodliwe jak sacharoza, której w miodzie nie powinno być więcej niż pięć procent. Ale jednak i cukry proste powodują otyłość. Jedzmy więc miód, ale nie przesadzajmy z ilością.
Syrop klonowy
Wytwarzany z soku kanadyjskich i amerykańskich klonów syrop jest kolejnym zamiennikiem cukru z buraków cukrowych. Podobnie jak miód, jest w nim wiele różnego typu węglowodanów, ale jest i sacharoza. Jedna łyżka syropu to dwie łyżeczki cukru. Syropem najczęściej polewamy naleśniki i placki, jest on uwielbiany przez dzieci, ale, podobnie jak szkodliwe słodycze, może powodować u najmłodszych próchnicę.
Czym zastąpić cukier w diecie
Dżemy
Łyżeczka dżemu owocowego to łyżeczka cukru. Ten prosty przelicznik wynika z faktu, że robiąc dżem używa się najczęściej takich właśnie proporcji – na kilogram owoców, kilogram cukru. Dzięki temu dżemy są dłużej zdatne do jedzenia i smakują lepiej (szczególnie, gdy dżem robimy z kwaskowatych owoców, takich jak porzeczki czy agrest). I choć w dżemie jest również mnóstwo witamin, to cukier decyduje o tym, żeby jego jedzenia ograniczać.
Czekoladowe płatki śniadaniowe
Wydaje się, że płatki śniadaniowe są produktem zdrowym i bezpiecznym. I tak jest, ale tylko w przypadku płatków zbożowych, z lekko tylko przetworzonej kukurydzy, owsa czy pszenicy. Płatki smakowe, wysokoprzetworzone, takie jak chrupki czekoladowe to inna bajka. W dziesięciu łyżkach takich płatków znajduje się nawet pięć łyżeczek cukru. To ogromna ilość. Płatki dzięki temu dodają nam energii, ale na pewno nie pomagają w zdrowym odżywianiu.
Batony musli
Podobnie, jak w przypadku płatków, batoniki zbożowe są bardzo różne. Wiele z nich jednak zawiera nie tylko cukier (przeciętnie dwie łyżeczki w jednym małym batonie), to w dodatku znajdziemy w nich także czekoladę i sztuczne słodziki. Batoniki dostarczają sporo energii i błonnika, więc spokojnie je jedzmy, ale wybierajmy takie, które cukru w sobie nie mają.
Jogurty owocowe
Pięć łyżeczek cukru w małym opakowaniu jogurtu owocowego to sporo. I choć same jogurty są zdrowe, bo pomagają w zdrowym utrzymaniu układu pokarmowego, to jednak ich dobroczynne właściwości przez cukier są mniejsze. Zamiast więc jogurtów owocowych wybierajmy naturalne, w których cukier występuje w minimalnych ilościach.
Słodzone napoje
O tym, że słodzone napoje są szkodliwe, wie chyba każdy, a jednak pijemy ich mnóstwo. W małej puszce, o pojemności 330 ml może być nawet dziewięć łyżeczek cukru, w dodatku chodzi głównie o sacharozę, która jest głównym odpowiedzialnym za otyłość.