Gdzie ukrywa się cukier? O tych produktach byś nie pomyślał

Cukier nie cieszy się najlepszą sławą. Jednak wciąż wielu z nas żyje w zgodzie z hasłem "cukier krzepi". Niestety nie krzepi, a nawet jeśli, to korzyści, które daje, w żaden sposób nie równoważą zagrożeń, które wynikają ze spożywania zbyt dużych ilości białych kryształków.

CukierŚwiatowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie maksymalnie 10 łyżeczek cukru dziennie
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Jeśli jemy zbyt dużo cukru, chorujemy na miażdżycę, otyłość czy choroby układu krwionośnego. A przesadzić z ilością jest bardzo łatwo. Jedząc przeróżne produkty nie zwracamy uwagi na to, ile cukru one zawierają, bierzemy pod uwagę przede wszystkim te ilości cukru, którym słodzimy kawę czy herbatę. A to duży błąd. Cukier znajduje się praktycznie w każdym produkcie. Tymczasem Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie maksymalnie 10 łyżeczek cukru dziennie. Warto więc wiedzieć, w jakich produktach czai się najwięcej cukru.

Miód

Choć miód jest wyjątkowo zdrowy i często polecany w przypadku wielu przypadłości, to jednak zawiera bardzo dużo cukru. Szacuje się, że w jednej łyżce miodu mogą się znaleźć aż cztery łyżeczki różnego rodzaju cukrów. Niektóre z nich, takie jak fruktoza czy glukoza to cukry proste, łatwo przyswajalne i nie tak szkodliwe jak sacharoza, której w miodzie nie powinno być więcej niż pięć procent. Ale jednak i cukry proste powodują otyłość. Jedzmy więc miód, ale nie przesadzajmy z ilością.

Syrop klonowy

Wytwarzany z soku kanadyjskich i amerykańskich klonów syrop jest kolejnym zamiennikiem cukru z buraków cukrowych. Podobnie jak miód, jest w nim wiele różnego typu węglowodanów, ale jest i sacharoza. Jedna łyżka syropu to dwie łyżeczki cukru. Syropem najczęściej polewamy naleśniki i placki, jest on uwielbiany przez dzieci, ale, podobnie jak szkodliwe słodycze, może powodować u najmłodszych próchnicę.

Czym zastąpić cukier w diecie

Dżemy

Łyżeczka dżemu owocowego to łyżeczka cukru. Ten prosty przelicznik wynika z faktu, że robiąc dżem używa się najczęściej takich właśnie proporcji – na kilogram owoców, kilogram cukru. Dzięki temu dżemy są dłużej zdatne do jedzenia i smakują lepiej (szczególnie, gdy dżem robimy z kwaskowatych owoców, takich jak porzeczki czy agrest). I choć w dżemie jest również mnóstwo witamin, to cukier decyduje o tym, żeby jego jedzenia ograniczać.

Czekoladowe płatki śniadaniowe

Wydaje się, że płatki śniadaniowe są produktem zdrowym i bezpiecznym. I tak jest, ale tylko w przypadku płatków zbożowych, z lekko tylko przetworzonej kukurydzy, owsa czy pszenicy. Płatki smakowe, wysokoprzetworzone, takie jak chrupki czekoladowe to inna bajka. W dziesięciu łyżkach takich płatków znajduje się nawet pięć łyżeczek cukru. To ogromna ilość. Płatki dzięki temu dodają nam energii, ale na pewno nie pomagają w zdrowym odżywianiu.

Batony musli

Podobnie, jak w przypadku płatków, batoniki zbożowe są bardzo różne. Wiele z nich jednak zawiera nie tylko cukier (przeciętnie dwie łyżeczki w jednym małym batonie), to w dodatku znajdziemy w nich także czekoladę i sztuczne słodziki. Batoniki dostarczają sporo energii i błonnika, więc spokojnie je jedzmy, ale wybierajmy takie, które cukru w sobie nie mają.

Jogurty owocowe

Pięć łyżeczek cukru w małym opakowaniu jogurtu owocowego to sporo. I choć same jogurty są zdrowe, bo pomagają w zdrowym utrzymaniu układu pokarmowego, to jednak ich dobroczynne właściwości przez cukier są mniejsze. Zamiast więc jogurtów owocowych wybierajmy naturalne, w których cukier występuje w minimalnych ilościach.

Słodzone napoje

O tym, że słodzone napoje są szkodliwe, wie chyba każdy, a jednak pijemy ich mnóstwo. W małej puszce, o pojemności 330 ml może być nawet dziewięć łyżeczek cukru, w dodatku chodzi głównie o sacharozę, która jest głównym odpowiedzialnym za otyłość.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji