Błyskawiczne "Kinder country". Pyszne ciasto bez pieczenia w kilka chwil

Błyskawiczne "Kinder country" to ciasto, które spełnia podstawowe kryteria ciacha lubianego przez całą rodzinę: jest bardzo słodkie, szybkie w wykonaniu i niesamowicie podzielne. W smaku przypomina znany batonik – kruchy herbatnik, mleczny krem i ekspandowane zboża – oblany mleczną czekoladą.

Błyskawiczny "Kinder country". Pyszne ciasto bez pieczeniaBłyskawiczny "Kinder country". Pyszne ciasto bez pieczenia
Karolina Rozmus

Składniki

  • 350 ml śmietany kremówki (36 procent)
  • 250 g sera mascarpone
  • 200 g herbatników Petit Beurre
  • 400 g czekolady (mlecznej i białej)
  • 3 szklanki ekspandowanego zboża np. pszenicy w miodzie
  • opcjonalnie 2 łyżki wiśni drylowanych lub z syropu

Przepis

  • Przygotować formę o wymiarach 30x25 cm (opcjonalnie tortownicę o średnicy 24 cm) i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Odlać 150 ml śmietany kremówki i odłożyć na bok.
  • Mocno schłodzoną (co najmniej przez dobę w lodówce i dodatkowo przez 15 minut w zamrażalniku) resztę śmietanki (200 ml) i ser mascarpone ubić na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania sztywnego kremu.
  • Partiami dodawać przestudzoną białą czekoladę i miksować na najniższych obrotach – tylko do połączenia składników.
  • Wsypać 2 szklanki ekspandowanej pszenicy i wymieszać delikatnie łopatką.
  • Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników i przykryć ją białym kremem. Można położyć wiśnie – wydrylowane lub osączone z syropu.
  • Wyrównać, położyć na krem kolejną warstwę herbatników.
  • Mleczne czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić lekko.
  • Ubić na sztywno 150 ml śmietanki i dodać czekoladę – tak samo, jak w przypadku białego kremu, czekoladę należy dodawać partiami i delikatnie połączyć ze śmietanką.
  • Czekoladowy krem wyłożyć na ostatnią warstwę herbatników, wyrównać, posypać resztą zboża ekspandowanego.
  • Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin. Jeżeli dotrwa następnego dnia, będzie jeszcze lepsze!
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów