Błyskawiczne "Kinder country". Pyszne ciasto bez pieczenia w kilka chwil
Błyskawiczne "Kinder country" to ciasto, które spełnia podstawowe kryteria ciacha lubianego przez całą rodzinę: jest bardzo słodkie, szybkie w wykonaniu i niesamowicie podzielne. W smaku przypomina znany batonik – kruchy herbatnik, mleczny krem i ekspandowane zboża – oblany mleczną czekoladą.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 12 |
Okazja: |
- 350 ml śmietany kremówki (36 procent)
- 250 g sera mascarpone
- 200 g herbatników Petit Beurre
- 400 g czekolady (mlecznej i białej)
- 3 szklanki ekspandowanego zboża np. pszenicy w miodzie
- opcjonalnie 2 łyżki wiśni drylowanych lub z syropu
- Przygotować formę o wymiarach 30x25 cm (opcjonalnie tortownicę o średnicy 24 cm) i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Odlać 150 ml śmietany kremówki i odłożyć na bok.
- Mocno schłodzoną (co najmniej przez dobę w lodówce i dodatkowo przez 15 minut w zamrażalniku) resztę śmietanki (200 ml) i ser mascarpone ubić na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania sztywnego kremu.
- Partiami dodawać przestudzoną białą czekoladę i miksować na najniższych obrotach – tylko do połączenia składników.
- Wsypać 2 szklanki ekspandowanej pszenicy i wymieszać delikatnie łopatką.
- Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników i przykryć ją białym kremem. Można położyć wiśnie – wydrylowane lub osączone z syropu.
- Wyrównać, położyć na krem kolejną warstwę herbatników.
- Mleczne czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić lekko.
- Ubić na sztywno 150 ml śmietanki i dodać czekoladę – tak samo, jak w przypadku białego kremu, czekoladę należy dodawać partiami i delikatnie połączyć ze śmietanką.
- Czekoladowy krem wyłożyć na ostatnią warstwę herbatników, wyrównać, posypać resztą zboża ekspandowanego.
- Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin. Jeżeli dotrwa następnego dnia, będzie jeszcze lepsze!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze