Błyskawiczne "Kinder country". Pyszne ciasto bez pieczenia w kilka chwil
Błyskawiczne "Kinder country" to ciasto, które spełnia podstawowe kryteria ciacha lubianego przez całą rodzinę: jest bardzo słodkie, szybkie w wykonaniu i niesamowicie podzielne. W smaku przypomina znany batonik – kruchy herbatnik, mleczny krem i ekspandowane zboża – oblany mleczną czekoladą.
Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 350 ml śmietany kremówki (36 procent)
- 250 g sera mascarpone
- 200 g herbatników Petit Beurre
- 400 g czekolady (mlecznej i białej)
- 3 szklanki ekspandowanego zboża np. pszenicy w miodzie
- opcjonalnie 2 łyżki wiśni drylowanych lub z syropu
Przepis
- Przygotować formę o wymiarach 30x25 cm (opcjonalnie tortownicę o średnicy 24 cm) i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Odlać 150 ml śmietany kremówki i odłożyć na bok.
- Mocno schłodzoną (co najmniej przez dobę w lodówce i dodatkowo przez 15 minut w zamrażalniku) resztę śmietanki (200 ml) i ser mascarpone ubić na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania sztywnego kremu.
- Partiami dodawać przestudzoną białą czekoladę i miksować na najniższych obrotach – tylko do połączenia składników.
- Wsypać 2 szklanki ekspandowanej pszenicy i wymieszać delikatnie łopatką.
- Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników i przykryć ją białym kremem. Można położyć wiśnie – wydrylowane lub osączone z syropu.
- Wyrównać, położyć na krem kolejną warstwę herbatników.
- Mleczne czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić lekko.
- Ubić na sztywno 150 ml śmietanki i dodać czekoladę – tak samo, jak w przypadku białego kremu, czekoladę należy dodawać partiami i delikatnie połączyć ze śmietanką.
- Czekoladowy krem wyłożyć na ostatnią warstwę herbatników, wyrównać, posypać resztą zboża ekspandowanego.
- Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin. Jeżeli dotrwa następnego dnia, będzie jeszcze lepsze!
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl