Trwa ładowanie...
d2zsmfj
d2zsmfj
x-news/Uwaga TVN

Bakłażan faszerowany według przepisu z 1910 roku

Przepis

Propozycja na obiad prosto z piekarnika. Szybko, bez zbędnego wymyślania, łatwo i co najważniejsze: smacznie. Oryginalny przepis na to danie pochodzi z 1910 z książki Marii Ochorowicz-Monatowej, a odtworzyła go autorka bloga "Przepisy Tradycyjne".

3.7
(6 głosów)
Oceń:
d2zsmfj
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Bakłażan faszerowany według przepisu z 1910 roku
www.przepisytradycyjne.pl
Bakłażan faszerowany według przepisu z 1910 roku
Składniki
  • 1 bakłażan
  • 50 g ryżu
  • 4 sztuki suszonych pomidorów
  • pieprz i sól do smaku
  • posiekana natka pietruszka
  • 1 łyżka oliwy
  • starty parmezan do smaku
Przepis

Jednego dużego bakłażana przekroić wzdłuż na 2 połówki, skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. W czasie kiedy bakłażan się podpieka, ugotować ryż, pokroić kilka suszonych pomidorów i zetrzeć na tarce odrobinę parmezanu. Usunąć środek z upieczonego bakłażana. Idealnie odejdzie za pomocą łyżki do lodów. Miąższ bakłażana wymieszać z ugotowanym ryżem, posiekanymi suszonymi pomidorami, dodać pieprz, sól i wyłożyć takim farszem wydrążone wcześniej bakłażany. Na wierzch nafaszerowanego bakłażana dodać starty parmezan i wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 20 minut. Upieczone bakłażany podawać posypane posiekaną pietruszką.
Zobacz także: tort pomarańczowy z 1896 roku

Bakłażan faszerowany według przepisu z 1910 roku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2zsmfj

Podziel się opinią

3
Share
d2zsmfj
d2zsmfj

d2zsmfj
d2zsmfj
d2zsmfj