Bakłażan faszerowany według przepisu z 1910 roku
Propozycja na obiad prosto z piekarnika. Szybko, bez zbędnego wymyślania, łatwo i co najważniejsze: smacznie. Oryginalny przepis na to danie pochodzi z 1910 z książki Marii Ochorowicz-Monatowej, a odtworzyła go autorka bloga "Przepisy Tradycyjne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
- 1 bakłażan
- 50 g ryżu
- 4 sztuki suszonych pomidorów
- pieprz i sól do smaku
- posiekana natka pietruszka
- 1 łyżka oliwy
- starty parmezan do smaku
Jednego dużego bakłażana przekroić wzdłuż na 2 połówki, skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. W czasie kiedy bakłażan się podpieka, ugotować ryż, pokroić kilka suszonych pomidorów i zetrzeć na tarce odrobinę parmezanu. Usunąć środek z upieczonego bakłażana. Idealnie odejdzie za pomocą łyżki do lodów. Miąższ bakłażana wymieszać z ugotowanym ryżem, posiekanymi suszonymi pomidorami, dodać pieprz, sól i wyłożyć takim farszem wydrążone wcześniej bakłażany. Na wierzch nafaszerowanego bakłażana dodać starty parmezan i wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 20 minut. Upieczone bakłażany podawać posypane posiekaną pietruszką.
Zobacz także: tort pomarańczowy z 1896 roku
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze