Trwa ładowanie...
d2w1vmp
23-05-2017 10:14

Bakłażan faszerowany według przepisu z 1910 roku

Przepis

Propozycja na obiad prosto z piekarnika. Szybko, bez zbędnego wymyślania, łatwo i co najważniejsze: smacznie. Oryginalny przepis na to danie pochodzi z 1910 z książki Marii Ochorowicz-Monatowej, a odtworzyła go autorka bloga "Przepisy Tradycyjne".

d2w1vmp
4.3
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
www.przepisytradycyjne.pl
Źródło: www.przepisytradycyjne.pl
Składniki
  • 1 bakłażan
  • 50 g ryżu
  • 4 sztuki suszonych pomidorów
  • pieprz i sól do smaku
  • posiekana natka pietruszka
  • 1 łyżka oliwy
  • starty parmezan do smaku
Przepis

Jednego dużego bakłażana przekroić wzdłuż na 2 połówki, skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. W czasie kiedy bakłażan się podpieka, ugotować ryż, pokroić kilka suszonych pomidorów i zetrzeć na tarce odrobinę parmezanu. Usunąć środek z upieczonego bakłażana. Idealnie odejdzie za pomocą łyżki do lodów. Miąższ bakłażana wymieszać z ugotowanym ryżem, posiekanymi suszonymi pomidorami, dodać pieprz, sól i wyłożyć takim farszem wydrążone wcześniej bakłażany. Na wierzch nafaszerowanego bakłażana dodać starty parmezan i wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 20 minut. Upieczone bakłażany podawać posypane posiekaną pietruszką.
Zobacz także: tort pomarańczowy z 1896 roku

Bakłażan faszerowany według przepisu z 1910 roku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2w1vmp
d2w1vmp
d2w1vmp
d2w1vmp
Więcej tematów
d2w1vmp

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj