Zupa koperkowa z marchewkowymi pulpetami i makaronem
Koperkowa zupa sprawdzi się jako sycące, ale lekkie danie. W ramach dodatków oprócz makaronu podajemy pulpety z chudego mięsa. Są lekkostrawne i zawierają minimalną ilość tłuszczu, więc można je podać dzieciom i osobom na diecie. Przepis prosto z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 500 g mięsa chudego mielonego (wykorzystałam szynkę wieprzową)
- 1 sucha bułka pszenna
- 3-4 średnie marchewki
- 1 większy pęczek koperku
- mąka do obtoczenia pulpetów
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanego drobno lubczyku
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
- makaron
Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Odcisnąć. Marchew obrać lub dobrze wyszorować pod bieżącą wodą. Zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Mięso połączyć z namoczoną bułką, dodać sól, pieprz i marchewkę. Dokładnie wyrobić masę, dodając trochę zimnej wody (ok. 100 ml), aby mięso było mniej zbite. W ten sposób pulpety będą bardzo soczyste po ugotowaniu. W garnku zagotować ok. 2 litry wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk i odrobinę soli. Z mięsa formować okrągłe pulpety, obtaczać je w mące i wkładać do wrzącej wody. Gotować na niewielkim ogniu do miękkości pulpetów, w zależności od ich wielkości 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodać opłukany i posiekany koperek. Na końcu całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem.
Zobacz także: pyszny i szybki chłodnik ogórkowy
Polecamy wideo: Vichyssoise – francuska zupa krem
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze