Trwa ładowanie...
d2tc4lj
27-07-2017 07:43

Zupa koperkowa z marchewkowymi pulpetami i makaronem

Przepis

Koperkowa zupa sprawdzi się jako sycące, ale lekkie danie. W ramach dodatków oprócz makaronu podajemy pulpety z chudego mięsa. Są lekkostrawne i zawierają minimalną ilość tłuszczu, więc można je podać dzieciom i osobom na diecie. Przepis prosto z bloga "Daylicooking".

d2tc4lj
4.8
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

www.daylicooking.pl
Źródło: www.daylicooking.pl
Składniki
  • 500 g mięsa chudego mielonego (wykorzystałam szynkę wieprzową)
  • 1 sucha bułka pszenna
  • 3-4 średnie marchewki
  • 1 większy pęczek koperku
  • mąka do obtoczenia pulpetów
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanego drobno lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
  • makaron
Przepis

Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Odcisnąć. Marchew obrać lub dobrze wyszorować pod bieżącą wodą. Zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Mięso połączyć z namoczoną bułką, dodać sól, pieprz i marchewkę. Dokładnie wyrobić masę, dodając trochę zimnej wody (ok. 100 ml), aby mięso było mniej zbite. W ten sposób pulpety będą bardzo soczyste po ugotowaniu. W garnku zagotować ok. 2 litry wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk i odrobinę soli. Z mięsa formować okrągłe pulpety, obtaczać je w mące i wkładać do wrzącej wody. Gotować na niewielkim ogniu do miękkości pulpetów, w zależności od ich wielkości 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodać opłukany i posiekany koperek. Na końcu całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem.
Zobacz także: pyszny i szybki chłodnik ogórkowy

Polecamy wideo: Vichyssoise – francuska zupa krem

Zupa koperkowa z marchewkowymi pulpetami i makaronem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tc4lj
d2tc4lj
d2tc4lj
d2tc4lj
Więcej tematów
d2tc4lj