Trwa ładowanie...
d4i2d10
02-12-2021 09:16

Zupa grzybowa Babuni. Przepyszna i aromatyczna

Przepis

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć postnej zupy. Obok barszczu na zakwasi z uszkami, najpopularniejszą wigilijna zupą jest grzybowa. Tradycyjnie przygotowywało ją się z grzybów suszonych, których nigdy w żadnym polskim domu nie brakowało. Dziś można zrobić ją także ze świeżych, mrożonych grzybów. Jednak wersja tradycyjna jest najsmaczniejsza.

d4i2d10
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©voltan - stock.adobe.com
Składniki
  • 3 dkg suszonych grzybów leśnych
  • 30 dkg małych pieczarek
  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1,5 litra bulionu
  • sól, pieprz do smaku
  • śmietana kremówka (opcjonalnie)
Przepis
  • Suszone grzyby zalać wrzątkiem (1 szklanka) odstawić na 1 godzinę.
  • Po tym czasie grzyby odcedzić zachowując wywar. Namoczone grzyby posiekać drobno.
  • Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, a gdy stanie się szklista dodać czosnek, chwilkę smażyć mieszając.
  • Trzony pieczarek przyciąć, kapelusze pokroić w plastry. Tak przygotowane pieczarki i namoczone, posiekane grzyby suszone dodać na patelnię, dusić mieszając przez 10 minut.
  • W rondlu doprowadzić do wrzenia bulion, dodać zawartość patelni, gotować powoli przez około 1 godzinę. Zabielić i podawać z makaronem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa grzybowa Babuni. Przepyszna i aromatyczna
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4i2d10
d4i2d10
d4i2d10
d4i2d10
Więcej tematów
d4i2d10