Trwa ładowanie...
d2brt7p
04-11-2020 12:42

Ziemniako-cebulaki. Przepyszne bułeczki z cebulowym farszem

Przepis

Przepyszne bułeczki z cebulowym farszem, które sprawdzą się jako samodzielna przekąska lub dodatek do kremowej zupy. Więcej pomysłów na wyjątkowe wypieki znajdziecie w książce Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat "Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku".

d2brt7p
3.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Maciej Stankiewicz
Źródło: Maciej Stankiewicz
Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 250 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 5 dużych cebul
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • odrobina czarnuszki
  • 1 jajko + odrobina mleka
Przepis
  • Drożdże rozkrusz w palcach, dodaj 1 łyżkę cukru i ucieraj łyżką, aż uzyskasz płynną konsystencję.
  • Mleko podgrzej tak, aby nie parzyło w palec. Przelej je do miski, dodaj płynne drożdże, 3 łyżki mąki (z odważonej mąki) i dokładnie wymieszaj.
  • Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut, aż rozczyn urośnie.
  • W misie miksera umieść mąkę, żółtka, jajko, sól i przygotowany rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut.
  • Masło rozpuść w garnuszku i odstaw, aż wystygnie. Po tym czasie dodaj do ciasta i wyrabiaj przez kolejne 5 minut. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
  • Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Odlej wodę i za pomocą tłuczka zrób z nich purée. Dodaj masło, gałkę muszkatołową, dopraw solą, jeśli tego wymagają ziemniaki. Odstaw do wystudzenia. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż na średnim ogniu, aż będzie pięknie skarmelizowana. Trwa to około 10-15 minut. Wystudź.
  • Ciasto podziel na bułeczki tak, aby każda ważyła około 60 g. Uformuj z nich okrągłe placki, pozostawiając rancik. Wypłaszcz je palcami na środku.
  • Nałóż na środek przestudzone purée i wyłóż na nie sporą ilość cebuli. Przykryj bułeczki ściereczką i pozostaw na blacie przez 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Po tym czasie wybełtaj jajko z mlekiem. Za pomocą pędzelka posmaruj ranty ciasta i posyp je czarnuszką.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i piecz przez 25-30 minut do złotego koloru.

Przepis pochodzi z książki Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat "Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku".

Ziemniako-cebulaki. Przepyszne bułeczki z cebulowym farszem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2brt7p
d2brt7p
d2brt7p
d2brt7p
Więcej tematów
d2brt7p

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj