Ziemniako-cebulaki. Przepyszne bułeczki z cebulowym farszem
Przepyszne bułeczki z cebulowym farszem, które sprawdzą się jako samodzielna przekąska lub dodatek do kremowej zupy. Więcej pomysłów na wyjątkowe wypieki znajdziecie w książce Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat "Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
Nadzienie:
- 5 dużych cebul
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- odrobina czarnuszki
- 1 jajko + odrobina mleka
- Drożdże rozkrusz w palcach, dodaj 1 łyżkę cukru i ucieraj łyżką, aż uzyskasz płynną konsystencję.
- Mleko podgrzej tak, aby nie parzyło w palec. Przelej je do miski, dodaj płynne drożdże, 3 łyżki mąki (z odważonej mąki) i dokładnie wymieszaj.
- Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut, aż rozczyn urośnie.
- W misie miksera umieść mąkę, żółtka, jajko, sól i przygotowany rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut.
- Masło rozpuść w garnuszku i odstaw, aż wystygnie. Po tym czasie dodaj do ciasta i wyrabiaj przez kolejne 5 minut. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Odlej wodę i za pomocą tłuczka zrób z nich purée. Dodaj masło, gałkę muszkatołową, dopraw solą, jeśli tego wymagają ziemniaki. Odstaw do wystudzenia. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż na średnim ogniu, aż będzie pięknie skarmelizowana. Trwa to około 10-15 minut. Wystudź.
- Ciasto podziel na bułeczki tak, aby każda ważyła około 60 g. Uformuj z nich okrągłe placki, pozostawiając rancik. Wypłaszcz je palcami na środku.
- Nałóż na środek przestudzone purée i wyłóż na nie sporą ilość cebuli. Przykryj bułeczki ściereczką i pozostaw na blacie przez 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Po tym czasie wybełtaj jajko z mlekiem. Za pomocą pędzelka posmaruj ranty ciasta i posyp je czarnuszką.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i piecz przez 25-30 minut do złotego koloru.
Przepis pochodzi z książki Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat "Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku".
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze