Trwa ładowanie...
d2x9n32
09-11-2022 10:51

Zarzutka. Błyskawiczna zupa z kiszoną kapustą

Przepis

Przed laty często gościła na polskich stołach, wiele osób kojarzy tę zupę z kuchnią mamy lub babci. Dziś zarzutka, zwana też zarzucajką, rzadko pojawia się w naszym jadłospisie. Szkoda, bo to potrawa smaczna, pożywna, a przede wszystkim bardzo łatwa do przygotowania.

d2x9n32
2.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 l mięsnego wywaru (np. drobiowego lub na żeberka)
  • 1 szklanka kiszonej kapusty + 0,5 szklanki soku z kiszonki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, słodka papryka
Przepis
  • Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i cebulę. Gotujemy, aż warzywa staną się miękkie.
  • Następnie dolewamy sok z kapusty kiszonej i dodajemy dość drobno posiekaną kapustę kiszoną, którą wcześniej warto poddusić na maśle lub smalcu.
  • Doprawiamy solą i pieprzem, słodką papryką. Gotujemy jeszcze przez 10 minut.
  • Na koniec zarzucajkę wzbogacamy zasmażką – na patelni roztapiamy masło (1-2 łyżki), po czym dodajemy taką samą ilość mąki, podsmażamy 2-3 minuty (przez cały czas mieszając trzepaczką), dodajemy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy do uzyskania gładkiej masy, którą wlewamy do zarzucajki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zarzutka. Błyskawiczna zupa z kiszoną kapustą
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2x9n32
d2x9n32
d2x9n32
d2x9n32
Więcej tematów
d2x9n32