Trwa ładowanie...
d4kc62v
d4kc62v

Włoskie cannelloni ze szpinakiem, zapiekane żółtym serem

Przepis
3.1
(8 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 500 g szpinaku (może być mrożony)
  • paczka makaronu cannelloni (ok. 250 g)
  • 200 g sera żółtego Gouda w bloku
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
Przepis

Świeży szpinak umyć, usunąć ogonki i dusić na patelni aż będzie miękki (mrożony również można w ten sposób rozmrozić). Przed końcem duszenia wbić jajko, dodać posiekany czosnek i doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę śmietany.

Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach i połowę wymieszać ze lekko przestudzonym szpinakiem. Całość podgrzać i ponownie wymieszać. Cannelloni zanurzyć we wrzątku na ok. 3 minuty - makaron stanie się bardziej miękki, co ułatwi nadziewanie go farszem. Następnie delikatnie odsączyć, napełnić rurki szpinakowym farszem i układać w naoliwionej wcześniej formie żaroodpornej.

Na koniec całość polać resztą śmietany, posypać żółtym serem, startym na tarce o grubych oczkach. Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Podziel się opinią

Share
d4kc62v
d4kc62v

d4kc62v
d4kc62v
d4kc62v